Soğuk havalarda egzamaya dikkat: Nemlendirici kullanmak çok önemli
Soğuk hava deriyi kurutarak dış etkenlere karşı cildi savunmasız bırakıyor. Egzamaya soğuk havalarda daha sık rastlanıyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlkin Zindancı, egzamanın aslında bir hastalıklar bütünü olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Zindancı, “Genetik olarak yatkın kişilerde dış faktörlerin etkisiyle oluşan bir deri hastalığı olarak bilinir. Kaşıntı, kızarıklık, kabuklanma, küçük su toplayan yaralarla kendini gösterir” ifadelerini kullandı.
EGZAMANIN PEK ÇOK ÇEŞİDİ VAR
Doç. Dr. Zindancı, pek çok çeşidi bulunan egzama için “Özellikle soğuk havalarla birlikte tetiklenen türü alerjik ya da kontakt egzamadır” ifadesini kullanarak, Hastalığın kuru ciltli kişilerde daha fazla görüldüğüne dikkati çekti.
Zindancı, şunları kaydetti:
“Bu kişilerin derileri tamamen doğuştan getirdikleri özelliklerle kurudur. Bu da her zaman egzamaya davetiye çıkarır. Neden yazın değil de kışın oluyor ya da artıyor? Çünkü yazın havadaki nem ve güneşin varlığı egzama oluşumunu azaltıyor. Ama soğuk ve kuru hava deriyi kurutuyor. Zaten kuru ciltli olan kişilerin derisi çevresel faktörlerin etkisiyle daha da kuruyor. Deri dışarıdan gelen uyarılara karşı artık kendini koruyamıyor.”
ALERJİYE MEYİLLİLER VE SEDEF HASTALARI EGZAMAYA YATKIN
Egzamanın özellikle ileri yaşta görülme olasılığının arttığını anımsatan Zindancı, bunun nedeninin, deride ileri yaşta daha fazla kurumanın görülmesi olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Zindancı bu ayrıntıyı, “Sedef hastaları veya alerjiye meyilli kişiler de her zaman egzamaya daha yatkınlardır” şeklinde açıkladı.
NE YAPMALI?
Doç. Dr. Zindancı'nın egzamayı önlemek için şu bilgileri paylaştı:
“Özellikle kış döneminde egzamaya yatkın olan kişilerin normale göre daha dikkatli olması gerekiyor. Deri bariyerini güçlendirmek için sadece egzama olunan dönemde değil, normal zamanlarda da nemlendirici, vazelin veya bebe yağı gibi ürünler kullanılmalı. Bu ihtiyaç kışın daha da artıyor.”
EGZAMA TEDAVİ EDİLMEZSE BÖLGEDE ENFEKSİYON RİSKİ ARTIYOR
Doç. Dr. Zindancı, hastalığın şiddetine ve yaygınlığına göre değişen tedavi sürecini akrardı:
“Çok yaygın değilse genelde kortizonlu veya onun yerini tutabilecek kremler veriyoruz. Biraz kaşıntı varsa ağızdan ilaçlar reçete ediyoruz. Yanına ise mutlaka bir nemlendirici ilave ediyoruz. Belli bir süre sonra ilaçları kessek de nemlendiricileri asla kesmiyoruz. Sürekli kullanmalarını öneriyoruz. Yayılmaya eğilimli egzamalarda merhemin yanı sıra başka sistemik ilaçlar da öneriyoruz. Bunlar hem deriye hem vücuda etki eden enjeksiyonlar, haplar olabiliyor.”
Egzama önemsenmez ve tedavi edilmezse ileride daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Çünkü egzama olan bölgede enfeksiyon riski artıyor. Özellikle kaşıma sonucu deri üzerinde bakteri görülebiliyor. Bu da mikrobik hastalıklara sebep olabiliyor. Hatta üşüme, titreme, koltuk altlarında ve kasıklarda beze yapabiliyor.