Sepsis (kan zehirlenmesi) önlenebilir mi?
Sepsis (Kan zehirlenmesi), vücudun kendi içerisinde gelişen ağır enfeksiyonlara karşı verdiği aşırı tepki olarak tanımlanır. Bu aşırı tepki o kadar ileri seviyelere varabilir ki, kişi organ yetmezliğinden başlayıp ölüme kadar gidebilecek ciddi problemler yaşayabilir.
Sepsis (Kan zehirlenmesi) yaşayanlarda bazı durumlarda verilen bağışıklık tepkisi çok ileri seviyede olabilir. Bu sebeple; enfeksiyona yol açan hücrelerle savaşması gereken bağışıklık hücreleri bunun aksine vücudun kendi iç yapılarına zarar vermeye başlar. Bu durum ise vücudun birçok bölgesinde iltihap oluşumuna sebep olur.
Sepsisin ilerleyip tüm vücuda yayılmasıyla birlikte "septik şok" adı verilen durum ortaya çıkabilir. Septik şok oldukça tehlikeli bir durumdur ve kişinin tansiyonunu önemli miktarda düşürür. Septik şok sonucunda kişinin hayatını kaybetme riski oldukça yüksektir.
Sepsisin üç aşaması vardır:
Sepsis: Bir enfeksiyon kan dolaşımınıza girer ve vücudunuzda iltihaplanmaya neden olur.
Şiddetli sepsis: Enfeksiyon ve iltihaplanma organ işlevini etkilemeye başlayacak kadar şiddetlidir.
Septik şok: Septik şok, kan basıncında önemli bir düşüşe neden olan sepsisin ciddi bir komplikasyonudur. Bu aşağıdakiler de dahil olmak üzere organ disfonksiyonu, solunum veya kalp yetmezliği, felç ve olası ölüme yol açabilir.
KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Sepsis enfeksiyondan kaynaklandığı için hemen herkesin başına gelebilir. Ancak sepsis en yaygın olarak hamile kadınlarda, yaşlı yetişkinlerde, 1 yaşından küçük çocuklarda, bağışıklık sistemi zayıflamış bireylerde, diyabet, böbrek veya akciğer hastalığı veya kanser gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerde görülür ve bu bireylerde en ağır septik şoka ilerleme riskini taşır.
Sepsisin tedavisi antibiyotiklerle ve intravenöz yani damar içinden verilen sıvı desteği ile gerçekleştirilir ve erken tedavi bireyin hayatta kalma şansını artırır.
BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hastada sepsis gelişmesini takiben aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir:
Yüksek veya düşük ateş
Nefes darlığı ve soluk hızında artış
Çarpıntı ve kalp hızında artış
Tansiyon düşüklüğü
Duygu durumda bozulma
Uyku hali
Ciltte renk değişikliği ve döküntü
İdrar miktarında azalma
SEPSİS NEDENLERİ NELERDİR?
Sepsis oluşumunda birçok enfeksiyon türü rol oynayabilmektedir. Bunlardan en yaygınları idrar yolu enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, zatürre, karın içi enfeksiyonlar, menenjit, yara ve yanıklar, menenjit ve deri enfeksiyonlarıdır. Özellikle yaşlı bireylerde sepsise yakalanma olasılığı çok daha yüksektir. Geçirilen cerrahi operasyonlar sonrasında vücutta oluşan yaralar, sepsisin risk faktörleri arasında yer alır. Bunların yanı sıra gereksiz antibiyotik kullanımı, antibiyotiklerin yarıda bırakılması gibi nedenlere bağlı olarak bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesi, enfeksiyonların kontrol altına alınmasının önünde engel teşkil ettiğinden sepsise yakalanma riskini arttırır. Bazı hastalıkların tedavisinde veya organ nakli gibi durumlarda vücudun nakledilen organı kabul etmesi amacıyla kullanılan immün sistemi baskılayıcı ilaçlar da bağışıklık sistemini zayıflattığından enfeksiyonların sepsise yol açmasını kolaylaştırmaktadır. 1 yaş altı çocuklar, hamile kadınlar, kronik hastalığı bulunan kişiler ve yaşlı bireyler sepsis açısından risk grubunda yer almakta olup bu bireylerin en küçük enfeksiyonları dahi önemseyerek derhal bir sağlık kuruluşuna başvurması ve gerekli tanı testlerini yaptırması gerekmektedir.
BULAŞICI MIDIR?
Sepsis bulaşıcı mı? Kan zehirlenmesi bulaşıcı mı?
Sepsis bulaşıcı bir durum değildir, ama sepsise neden olan bir enfeksiyon bulaşıcı olur. Bu durum bulaştığı kişilerde sepsise neden olmayabilmektedir.
SEPSİS TEKRARLAR MI?
Sepsis, enfeksiyonun hızlı bir şekilde tedavi edilmemesi durumunda tekrar ortaya çıkabilir. Sepsis, vücudun bir enfeksiyona karşı verdiği aşırı tepki olarak ortaya çıkar ve enfeksiyonun hızlı bir şekilde tedavi edilmemesi durumunda tekrar ortaya çıkabilir. Sepsis, enfeksiyonun hızlı bir şekilde tedavi edilmemesi durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve tekrar ortaya çıkma riski daha yüksektir. Bu nedenle, sepsis tedavisine uyulması ve enfeksiyonun hızlı bir şekilde tedavi edilmesi çok önemlidir.
SEPSİS EN ÖNLENEBİLİR YAŞAM KAYBI NEDENİDİR
Sepsisi önlemenin en kolay yolu enfeksiyonların önlenmesidir. Bu da aşılama ve temel hijyenle yapılabilir. Bir enfeksiyon sepsise yol açmışsa hızlı bir şekilde tanınmalı ve enfeksiyonun kaynağı antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Enfeksiyonların erken tedavisi ve sepsisin erken tanınması hayat kurtarır.