Mart ayında mutasyon virüse dikkat

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Mart ayının koronavirüs ile mücadelede kritik eşik olduğunu söyleyerek uyardı: “Mart ayında çok dikkat etmemiz gerekiyor, hem kısıtlamalarda bir gevşeme hem mutasyonun da etkisiyle vaka sayılarında yükseliş yakalayabiliriz.”

SAĞLIK 25.02.2021, 10:00
Mart ayında mutasyon virüse dikkat

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı,

Doç. Dr. Savaşçı, Mart Ayı’nın önemine dikkat çekti. “Mart ayında çok dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle mutasyonun da etkisiyle vakalardaki yükseliş Avrupa’dan sonra biz de genelde 2-3 aydan sonra ortaya çıkıyor. Vaka sayılarında bir tırmanış yaşanabilir” dedi.

“Sağlık Bakanlığı’nın, Bilim Kurulu’nun, İçişleri Bakanlığı’nın tüm kısıtlamalarına ve kurallarına bilinçli olarak uymamız gerekiyor. Ülkemizde aşılanma sayısı 5,5 milyonu buldu, bu çok iyi bir nokta. Eğer 40 milyonu tamamen aşılarsak, genel bir toplumsal bağışıklığa yaz dönemine doğru ulaşacağımızı düşünüyorum” diyerek görüşlerini aktardı.

MUTASYON VİRÜS AŞININ ETKİNLİĞİNİ AZALTABİLİR

Doç. Dr. Savaşçı, İngiltere Brezilya ve Güney Afrika mutantlarına dikkati çekerek: “Virüsün anahtar kilit yapısını tamamen değiştirdi bu. Özellikle Güney Afrika ve Brezilya mutasyonlarının biraz daha bulaşıcılığı fazla. Bulaşıcılık fazla olduğu için aşının etkinliğinin az olduğuna dair bazı çalışmalarda bulgular mevcut. Dolayısıyla daha çok kişi hastalanıp daha çok kişinin hastaneye yatması ve ölümcül olabilmesini doğuruyor. Ancak ülkemizde şu an için mutasyon az sayıda devam ediyor. Hem kısıtlanmalar, hem yurtdışındaki seyahatlerin kısıtlanması ve kış mevsimi olması da şu andaki mutasyon sayımızı az oranda gösteriyor” diye konuştu.

Savaşçı: “Mutasyon virüs, hücrenin içine daha çok yapışıp girebiliyor ve aşının etkinliğini azalttığını dair çeşitli çalışmalar yayınlandı. Çok daha bulaşıcı olduğu için sayıca daha çok kişi hasta olup hastane işi yükü artıp kişilerde daha çok kalıcı hasar ve ölüme neden olabilmektedir. Sevindiren haber ülkemizde az miktarda göründü. Ama hiçbir zaman tedbiri elden bırakmayalım. Çünkü kendi ülkemizin daha ölümcül mutasyonları da ortaya çıkabilir. Bu süreçte virüs bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyor” dedi.

İKİ AY İÇERİSİNDE ÇOCUKLARIN AŞILANMASI HAKKINDA SONUÇ ELDE EDİLEBİLİR

Doç. Dr. Ümit Savaşçı, 18 yaş altı kişilerin aşılanmasına ilişkin bütün aşı ve ilaç çalışmalarının ilk önce yetişkin gönüllüler üzerinde denendiğini söyledi. “Oxford Astra Zeneca özellikle 6-18 yaş arasında aşı çalışmalarını yapmaya başladı. Bu iki ay içerisinde sonuçlar elde edilebilir. Bundan sonra Avrupa’nın İlaç Onay Dairesi veya Amerika’nın İlaç Onay Dairesi bu konuda onay verirse, o zaman çeşitli firmaların çalışmaları ile özellikle eğitim çağındaki çocukların da aşılanması sürecine başlayabiliriz. Ülkemizde, şu an için çocuklar üzerinde aşı çalışması mevcut değil. Hem yerli aşımız hem de ülkemizde uygulanan Çin’den gelen aşımız ve Almanya’dan gelecek aşımızda çocuklar üzerinde aşı çalışması şu an mümkün görünmüyor” dedi.

Yorumlar (0)