Kuersetin etken maddeli Quermax'a sosyal medya sansürü
Quercetin (kuersetin) etken maddeli gıda takviyesi artık Türkiye’de üretiliyor. Ancak ürüne sosyal medya ve Google’da ürünlere sansür uygulanıyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Çocuk Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Önal, otizimle alakalı araştırma yaparken bitkilere renk veren quercetin molekülünün antiviral etkinliğine yönelik klinik araştırma yapmaya başladı. Önal’ın araştırması sonucunda quercetinin Covid 19’a karşı koruyuculuğunun anlamlı bir bulgu olduğu sonucuna varıldı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi de bu süreçte şirket kurarak Tarım Bakanlığı’ndan alınan onayla “Quermax” markasıyla quercetin, C vitamini ve bromelain içeren gıda takviyesi üretti.
Artık Türkiye’deki imkanlarla üretilebilen quercetin etken maddeli gıda takviyesi “Quermax”ın, uluslararası ilaç şirketlerinin hedefi haline geldiği iddia edildi. Şirket yetkilileri, sosyal medya ve Google’da ürünlerine sansür uygulandığını belirterek aynı dönemde quercetin’le ilgili Türk uzmanının yaptığı çalışmanın da uluslararası tıp dergisi Lancet’ten çıkarıldığını söylüyor.
ARAŞTIRMA YAYINDAN KALDIRILDI, ÜRÜNLERE SANSÜR UYGULANDI
Prof. Dr. Hasan Önal’ın quercetinle ilgili yayınının uluslararası tıp dergisi Lancet’teki ön gösterimden sonra yayından kaldırılması tartışmaya yol açtı.
Lancet’teki çalışmada, 71 sağlık çalışanına 500 mg quercetin, 500 mg C vitamini ve 50 mg bromelain iki bölünmüş dozda koruyucu olarak başlandığı, yine aynı risk grubuna sahip 42 sağlık çalışanı da kontrol grubu olarak izlendiği belirtildi. Çalışma kapsamında yapılan dört aylık izleme sonunda takviye kullanan gruptan bir kişinin Covid 19 geçirdiği saptanırken, kontrol grubunda yer alan 42 sağlık çalışanından dokuzunun Covid 19 enfeksiyonu geçirdiği tespit edildi.
Çalışmanın neticesinde ise, verilen takviyelerin düzenli kullanımının sağlık çalışanları için Covid 19 enfeksiyonuna karşı koruyuculuğunun ortaya konulduğuna işaret edildi.
PROF. DR. ERK: “QUERCETİN VÜCUT DİRENCİNİ ARTIRABİLİR”
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, quercetinin çok güçlü bir antioksidan olduğunun altını çizdi. Erk, “Bu doğal madde her türlü sebze, meyve, üzüm, çay, kahve, zeytinyağı ve baharatlarda bol miktarda bulunuyor. Daha yoğun olarak ise soğan, sarımsak, rezene, elma, lahana, brokoli gibi bitkisel besinlerde bulunuyor. Quercetin, doğal polifonel ailesinin üyesidir. Bitkileri soğuktan, sıcaktan, nemden, mantarlardan ve mikroplardan koruyan önemli bileşiklerden biridir. Bu nedenle insanların sağlığını önemli katkılarda bulunduğu zaten bilinir. Türkiye’de de bu doğal madde üzerinde yapılan çalışmaları biliyorum. Covid 19’a karşı bağışıklığı güçlendirici etkisi olacağına güvenmek gerekir. Ancak söz konusu ürün, ilaç değil gıda takviyesidir ve vücut direncini artırabilir. Bu madde, insanlardaki bağışıklık artmasına yardımcı olur. Özetle quersetin, güçlü bir antioksidandır.
KANADA MERKEZLİ İLAÇ FİRMASI DA QUERCETİN ÜRETMEK İÇİN DESTEK İSTEMİŞTİ
Prof. Dr. Önal’ın “quercetin” molekülünün Covid 19’a karşı etkinliğini gösteren çalışması dünyanın en önemli tıp dergilerinden Lancet’te ön gösterim olarak yayınlandıktan sonra, geçtiğimiz Kasım ayında Brock Üniversitesi ve Kanada merkezli bir ilaç firması olan Biolyse Pharma, “Covid 19’a karşı quercetin üretmek, etkinliğini arttırmak ve halka sunabilmek için federal hükümete başvurarak destek istedi.