İngiliz varyantına yakalanan Covid hastası yaşadığı süreci anlattı
Yakalandığı Covid-19 nedeniyle zorlu bir süreci atlatarak görevine dönen Erzurum Valisi Okay Memiş, "Bu hastalık gerçekten de tam bir Rus ruleti. Kime nasıl tesir edeceği belli değil." dedi.
Erzurum Şehir Hastanesinde Covid-19 tedavisi görüp görevine dönen Vali Okay Memiş, yaklaşık bir yıldır kendini hastalıktan korumasına rağmen halsizlik nedeniyle yaptırdığı PCR testinin pozitif çıkacağını düşünmediğini belirterek, salgınla mücadele ettiği süre boyunca kurallara uyduğunu belirtti.
Memiş, ilk doz aşısını yaptırdığını, ikincisini yaptıracağı anda virüse yakalandığını ve 7 günden sonra kötüye gitmeye başladığını anlattı:
"15 gün Şehir Hastanesinde kaldım ve öyle evde kalacak durumda da değildim. Hafif atlatmadım bu hastalığı. "Bu halsizlikten bir şey olmaz. Test yaptırınca da pozitif çıkmaz" diye düşünerek gittiğim hastanede yatağa mahkum kaldım. İnsan 15 gün nasıl yatar hastanede. Hani ameliyat falan olursunuz kalırsınız tamam ama bu başka. 15 günüm nasıl geçti hatırlamıyorum. Çok yoğun bir hadise oldu. Sürekli yatmak istiyorsunuz."
TESTİ POZİTİF ÇIKTIKTAN SONRA SİTOKİN FIRTINASI GEÇİRDİ
Stabil giden durumunun birden tersine döndüğünü ve ilaç tedavisine başladığını söyleyen Memiş, şöyle konuştu:
"Akşam oluyor ateş ve huzursuzluk başlıyor, halsizlik artıyor, insan psikolojisini çok olumsuz etkiliyor. Acaba bu akşam rahat uyuyacak mıyım, bu akşam nasıl geçecek demeye başlıyor insan. Endişesi, kaygısı beni yiyip bitiriyordu. Akşam olmasını adeta istemiyordum. Testim pozitif çıktıktan 7 gün sonra sitokin fırtınası denen bir duruma geçtim. Bütün değerler tersine gitmeye başladı. Bu hastalığın kesin ilacı yok. Mevcut muhtemelen ilaçlar kullanıldı. Normal vatandaşa kullanılanların hepsi bana da kullanıldı. Ben valiyim diye başka ilaç da kullanılmadı. Hangi vatandaşa ne kullanıldıysa bana da onu kullandılar."
"BU HASTALIK TAM BİR RUS RULETİ"
Kendisine bulaşan virüsün İngiliz varyantı olduğunu vurgulayan Memiş, şunları kaydetti:
"Eşim eczacı ve iki doz aşısını benden önce oldu. O tamamıyla ayakta geçirdi. O da bir şey hissetmedi. İki oğlum var, biri tıp fakültesinde okuyor ve onda da hiçbir şey yok. Küçük oğlumun boğazları şişti, üç dört gün o da yatakta yattı ve evde izole oldu. Yani düşünün iki kardeş biri ayakta, bir şey yok, diğeri yatakta. Yani genetik faktörler falan da yok. Bu hastalık gerçekten de tam bir Rus ruleti. Kime nasıl tesir edeceği belli değil. Bendeki İngiliz varyantıydı. Vatandaşlarımız kendilerini korusun, tedbirlere riayet etsin."
MORAL VE MOTİVASYON ÇOK ÖNEMLİ
Küçük oğlunun evde yattığını sonradan öğrendiğini belirten Memiş, "Küçük oğlumla birkaç gün görüntülü konuşamadık. Sesi geliyordu telefonda ama meğerse o da evde yatıyormuş. Moral motivasyon çok önemli. Belirsizlik içeren bir hastalık, kötüye gidebilirsiniz bu süreçte ailem de bana çok destek verdi. Yedinci günden sonra ağırlaştım, değerler değişince bana '15 gün içinde düzelirsiniz ama düzelemeyebilirsiniz de' diyorlardı" dedi.
"BİLİM KURULU HANGİ AŞIYI ONAYLIYORSA O AŞIYI OLURUM"
Vali Memiş, yeniden virüsü kapmamak için ne gerekiyorsa yapacağını ve aşının da önemini bir kez daha anladığını söyledi. "Bu hastalıkları tekrar yaşamamak için bana deseler ki 'şu an şu aşı var, olur musun.' Hangi aşı olursa olsun olurum. Yeter ki tekrar yakalanmayayım. Fakat hastalığa yeni yakalanmam nedeniyle ikinci doz aşımı olmam için 6 ay beklemem gerekiyormuş. Bu Alman'mış, bu Çin'miş bunların önemi yok. Bilim Kurulu hangi aşıyı onaylıyorsa, hangisi olursa olsun olurum. Hastanede ateşim yükselince hemen polarımı giydim, donuyorum resmen. Görevliye bir şey demiyorum gece olmuş çünkü, ama onlar fark etti, hemen ateşi düşürdüler. O anda her şey aklınıza geliyor, yoğun bakıma gider miyim diye düşünüyorsunuz. Bilincinizi yitirebilirsiniz." dedi.
HASTALIĞI KOLAY ATLATIRIM ZANNEDENLER YANILIYOR
Vali Okay Memiş, sözlerini şöyle tamamladı:
"İnsanın psikolojisini çok olumsuz etkiliyor. Bu hastalık, öyle hafif falan atlatırım işi değil, 15 gün boyunca yatağa yapıştım. Hastanede yatarken Erzurum'u, Cumhuriyet Caddesi'ni, Lalapaşa'yı ve Dadaşlar'ı özledim. Allah'a şükür tedavi oldum ve doktorların çabasıyla şu an çok iyiyim. Ama insanlarımız unutmasınlar virüs taşıyorsanız başkasına bulaştırma ihtimali yüksek. İkinci defa hastalığa yakalanıp şu an tedavi olanlar var. Maske takacağız, aşımızı olacağız, hijyen kurallarına uyacağız. Baş edilmeyecek bir hastalık değil."