HPV Nedir? Belirtileri Nelerdir? HPV Aşısı Nedir?
İnsan papilloma virüsü olarak da bilinen HPV, 150'den fazla virüs türünden oluşmaktadır. Belirtileri her zaman net bir şekilde anlaşılamasa da taşıyıcı olabilirsiniz.
HPV ciltten cilde temas yoluyla bulaşmaktadır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon türlerinde en yaygın virüstür.
HPV virüsünün yaygın belirtileri cilt yüzeyinde çıkan siğiller ve küçük, sert yaralardır. Ancak HPV virüsü taşıyan herkeste her zaman bu belirtiler tam olarak görülmeyebilir. Faklı boyutlarda ya da düz yaralar olabilir. Virüsün türüne bağlı olarak farklı bölgelerde ortaya çıkabilirler.
TEDAVİSİ HENÜZ YOK
Bu tür enfeksiyonların tedavisi yoktur. Çoğu durumda, HPV virüsünün bulaşıp bulaşmadığını kişinin kendisinin tespit etmesi zordur. HPV bir sağlık sorununa neden olursa doktor teşhis koyduktan sonra tedavi sürecine başlanabilir.
10 HPV enfeksiyonundan yaklaşık 9'u bir veya iki yıl içinde kendiliğinden geçer. Ancak enfeksiyona kapılma durumunda, bazı hücrelerde kansere yol açabilecek değişikliklere neden olabilir.
SİGARA İÇMEK HPV'YE YAKALANMA RİSKİNİ ARTIRIYOR
Bazı durumlar, HPV nedeniyle kanser olma olasılığınızı artırabilir. Bunlar arasında sigara içmek, uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak olarak sıralanabilir. Bağışıklık sisteminiz zayıfsa veya başka bir sağlık sorunu nedeniyle kronik iltihabınız varsa, bu virüse yakalanma ihtimali de doğru orantılı olarak artmaktadır.
HPV enfeksiyonu için tek test serviks (vajina ile rahmi birbirine bağlayan doku) kanseri ile bağlantılıdır. Doktorlar, kansere yol açabilecek değişikliklere neden olmadan önce bulmaya çalışmak için o bölgedeki hücrelerde virüs belirtilerini test eder. 30 yaş ve üstü kadınlar için bu genellikle yıllık jinekolojik muayenelerinin bir parçası olarak yapılır.
HPV TEDAVİSİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER
Doktorunuz HPV'nin bazı hücrelerde rahim ağzı kanserine yol açabileceğini düşündüğü değişikliklere neden olduğunu tespit ederse, içinde bu sorunlu hücrelerin bulunduğu dokuyu dondurmak için kriyocerrahi kullanabilir. Bu, dokuyu öldürerek hücrelerin yayılmasını veya kanserli hale gelmesini engelleyen bir tedavi uygulayabilir. Diğer bir seçenek ise dokuyu ameliyatla almaktır.