Diyabet, Covid 19'un ağır seyretmesinde etkili
DSÖ direktörü, Covid 19 nedeniyle hastanede yatan ağır klinik vakaların ekseriyetinin diyabet hastası olduğunu bildirdi. Küresel Diyabet Sözleşmesi ile herkese tedavi imkânı sağlanması hedefleniyor.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelinde son 40 yılda şeker hastalarının sayısının 4 katına çıktığını açıkladı.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle hastanede yatan ağır vakaların büyük bir kısmının diyabet olduğunu bildirdi.
İNSÜLİN PİYASASINDA TEKELLEŞME
DSÖ'nün ifadesine göre, şu anda dünyada insülin piyasasına sadece 3 şirket hakim durumda. DSÖ, yeni Küresel Diyabet Sözleşmesi'yle şeker hastalığını önleme çabalarına destek ve insülinin keşfinden 100 yıl sonra ihtiyaç duyan herkese tedavi sağlamayı amaçlıyor.
KÜRESEL DİYABET SÖZLEŞMESİ İLE HERKESE TEDAVİ SAĞLAMAK AMAÇLANIYOR
Toronto Üniversitesi'nin desteğiyle DSÖ ve Kanada hükümeti tarafından ortaklaşa düzenlenen Küresel Diyabet Zirvesi'nde açıklanan sözleşmeyle düşük ve orta gelirli ülkelerde diyabet teşhis araçlarına, ilaçlarına ve özellikle de insüline erişimi artırmayı hedefleniyor.
DİYABET ERKEN ÖLÜM RİSKİNİ ARTIRAN VE BULAŞICI OLMAYAN TEK HASTALIK TÜRÜ
Ghebreyesus, örgütün "Küresel Diyabet Sözleşmesi"nin lansmanı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, "Diyabet konusunda acil önlem alma ihtiyacı her zamankinden daha açık." ifadesini kullandı.
Dünya genelinde son 40 yılda diyabet hastalarının sayısının 4 katına çıktığına dikkati çeken Ghebreyesus, "Erken ölme riski düşeceği yere artan tek büyük bulaşıcı olmayan hastalık türü bu." diyerek hastalığın önemine vurgu yaptı.