Alkolün yaşlanma sürecine etkisi nedir?

Aşırı alkol tüketimi, insanları normalden daha hızlı yaşlandırabilir mi?

SAĞLIK 11.01.2023, 14:15 11.01.2023, 14:58
Alkolün yaşlanma sürecine etkisi nedir?

Alkol tüketimi yaşlanma ile doğrudan bağlantılıdır. Aşırı tüketilmesi durumunda yaş almayı hızlandırır ve vücudun belirli bölgelerine, özellikle ruh sağlığına doğrudan veya dolaylı olarak etki edebilir.

İnsan vücudu yaş aldıkça, vücuttaki su miktarı azalır. Bu durum, yaşlandıkça vücudun susuz kalma olasılığını artırır. Bununla birlikte alkol tüketimi, dehidrasyona neden olabilir.

CİLTTE KURULUĞA NEDEN OLUR

Yaşlandıkça cilt incelime ve kuruluk meydana gelir. Bu içsel yaşlanma adı verilen doğal bir süreçtir ve dışardan bir müdahale ile kontrol edilmesi zordur.

Bununla birlikte "dışsal yaşlanma", çevreniz ve yaşam tarzınız nedeniyle cildinizin olması gerekenden daha hızlı yaşlanmasına denir. Alkolün devreye girdiği yer burasıdır. Aşırı alkol tüketimi ciltte kurumaya neden olur. 

Fotoğraf: Freepik

Alkol, insan vucudunda bulunan hayati organların çalışma şeklini etkileyebilir ve bu organların daha hızlı yaşlanmasına sebebiyet verebilir.

Aşırı alkol içenlerin siroz (karaciğerinizde kalıcı hasar) olma olasılığı daha yüksektir. Öyle ki az tüketilmesi durumunda da karaciğerde yağlanmaya neden olabilir. Bununla birlikte böbreklerin işlevini yitirmesine neden olabilir.

UZUN SÜRE AŞIRI TÜKETİM ALKOLE BAĞLI BEYİN HASARI OLUŞTURABİLİR

Uzun süre aşırı alkol tüketimi beyin hücrelerini küçültebilir ve alkole bağlı beyin hasarına ve belirli demans türlerine yol açabilir. Bunun belirtileri arasında muhakeme, organizasyon veya duygusal kontrol eksikliği, odaklanma güçlüğü ve öfke sorunları yer alır.

Alkol, insan vücudunda tüberküloz veya zatürre gibi yaşamı tehdit eden hastalıklarla savaşma biçimini etkileyebilir. Bu durumda özellikle yaşlılar bir risk grubudur. 

Bununla birlikte anormal kalp atışına (aritmi) ve yüksek tansiyona yol açabilir.

ALKOL TÜKETİMİ YAŞLANDIKÇA HASTALANMA OLASILIĞINI ARTIRIYOR

Alkol tüketimi uzun soluklu ve aşırı olan bireylerde yaş aldıkça “acı hissetmediklerini” ifade edebilmektedirler. Bunun başlıca nedeni, yaş aldıkça vücudun yağ alıp kas kaybetmesidir. Vücuda alınan alkolün parçalanıp sindirim sisteminden çıkarılması daha uzun sürer.

Alkol, yaşlandıkça hastalanma olasılığını artırmakla kalmaz, aynı zamanda yaygın tıbbi sorunları daha da kötüleştirir.

Araştırmalar, aşırı alkol tüketenlerin osteoporoz, diyabet , yüksek tansiyon, inme, ülser, kanser, hafıza kaybı ve bazı ruh hali bozuklukları gibi durumlarda daha zor zamanlar geçirebileceğini gösteriyor.

Fotoğraf: Freepik

Yaşlandıkça, alkolün vücutta kalma süresi artış gösterir. Özellikle kullanılan bir ilaç varsa, alkol ile birlikte ilaç alınması durumunda ilacın vücuttaki çalışma biçimi değişebilir. Bu durum ciddi yan etkilere yol açabilir. 

Örneğin, aspirin alırken alkol almak, mide problemleri veya iç kanama görülmesi ihtimalini artırabilmektedir. Bazı uyku hapları, ağrı kesici ilaçlar veya anksiyete ilaçlarının kullanımı sırasında alkol tüketmek hayati risk taşır.

Alkol, kemiklerin güçsüzleşmesi ve kırılması olasılığını artırır. Buna ek olarak, zamanla, beyindeki denge ve koordinasyondan sorumlu bölge olan serebelluma da zarar verebilir.

Yaş aldıkça alkol tüketmek uyumaya engel olabilir ve kalitesiz bir uykuya neden olabilir.

Bu durumda, özellikle sık sık uyanma veya uyku apnesi gibi bir uyku bozukluğu yaşama olasılığı daha yüksektir.

Yorumlar (0)