Zengin bir antioksidan olan kuersetin, ülkemizde yerli ve milli olarak üretiliyor
Prof. Dr. Vefik Arıca, Güney Kore'de "kuersetin" etken maddesinin saç dökülmesini önlemede rolünün araştırıldığını belirterek, kuersetinin saç büyümesi üzerindeki yararlı etkilerinin belirlendiğini kaydetti.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vefik Arıca, yurt dışından Jaeyoon Kim ve arkadaşları tarafından "National Library of Medicine" dergisinde bilimsel bir makalenin sonuçlarının yayımlandığını belirtti.
Güney Kore'de bulunan Chungnam National Üniversitesi'nde görevli bir grup araştırmacı tarafından yapılan bilimsel araştırmalarda, kuersetin (quercetin) maddesi ile ilgili yeni sonuçlar elde edildiği bildirildi.
KUERSETİN MADDESİ SAÇ DÖKÜLMESİNİ ÖNLÜYOR
Prof. Dr. Arıca, kuersetin etken maddesinin saç dökülmesini önlemede etkisini ortaya koyan bir araştırma yürüttüklerini açıkladı. Arıca, şunları kaydetti: "Saç dökülmesi üzerine yapılan yeni çalışmalarda kuersetin maddesinin saç büyümesi üzerindeki yararlı etkileri ortaya çıktı. Kuersetinin kelliğe çözüm olabileceği ve saç büyüme evresindeki 'anagen' fazını uyararak saç dökülmesini engellediği tespit edildi."
SAÇIN BÜYÜME VE OLGUNLAŞMA FAKTÖRLERİNİ ARTIRIYOR
Kuersetinin zengin antioksidanlardan biri olarak kabul edildiğini vurgulayan Arıca, yapılan çalışmanın, kuersetinin saç için önemli büyüme ve olgunlaşma faktörlerini artırdığını ortaya koyduğunu belirtti.
"Kuersetinin saç dökülmesinde etkili olabileceği ve mevcut saç kökü foliküllerini kuvvetlendirici özelliğe sahip olduğu yapılan bu çalışmada kanıtlandı. Kuersetin takviyesiyle saç kökü, folikül gelişimi ve sağlamlığı için temel madde olan Bcl2'nin ekspresyonunu arttırdığı kanıtlanmış oldu. İnsan diyetinde en zengin antioksidanlardan biri olarak kabul edilen kuersetin, serbest radikal hasarına, yaşlanmanın ve iltihaplanmanın etkilerine karşı savaşmada önemli bir rol oynamaktadır."
KUERSETİNİN SAFLIK DERECESİ YÜZDE 90 CİVARINDA OLMALI
Kuersetin maddesi en çok kırmızı soğanda olmak üzere biber, çilek, kuşkonmaz, narenciyeler, kiraz, vişne, domates, kırmızı elma, kırmızı üzüm, brokoli, lahana, kırmızı marul, kızılcık, yaban mersini, ahududu ve çayda bulunuyor.
Bir kişi, çeşitli gıda kaynakları aracılığıyla günlük olarak yaklaşık 10-100 miligram kuersetin tükettiği tahmin ediliyor.
Arıca, "Kuersetin için takviye ürünlerinin saflık derecesi yüzde 90'lar düzeyinde olmalı" diye konuştu. Ayrıca merdiven altı üretilen ürünlerden uzak durulmasının önemli olduğunu önemle vurguladı.
"KUERSETİN ÜLKEMİZDE YERLİ VE MİLLİ İMKANLARLA ÜRETİLİYOR"
Kuersetinin özellikle de anti-inflamatuar bir enzim olan ananasın içinde bulunan "bromelain" ile birleştiğinde etkisinin arttığını söyleyen Arıca, "Özellikle kuersetin takviyesi tercih edilirken emilimi ve etki gücünü arttırmak için içinde bromelain ve C vitamini içeren karışımlar, doktor ve eczacıya danışılarak alınabilir. Kuersetin, ülkemizde Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde yerli ve milli imkanlarla üretilmektedir." diye konuştu.