Pandemide toplardamar pıhtısı şikayetleri arttı
Pandemi döneminde, zaruri kısıtlamalar nedeniyle toplum olarak aktivitelerimiz azaldı ve daha durağan bir hayata geçiş yaptık. Hareketliliğin azalması, özellikle bacaklarda pıhtı oluşumuna neden olabiliyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim Araştırma Hatanesi Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Doç. Dr. Murat Uğur, yaptığı yazılı açıklamada pandemi sürecinde toplardamar pıhtılarının arttığını açıkladı.
Doç Dr. Uğur, şunları kaydetti:
“Hiperkoagülabilite (pıhtıya eğilim), endotel hasarı (damar duvarında hasar) ve staz (kanın damarlarda göllenmesi) sonucu toplardamar pıhtısı gelişebilmektedir. Bacak toplardamar pıhtısı bacakta gerginlik, şişlik ve ağrıya neden olmakta; buradan kopan pıhtı parçaları akciğer toplardamarına giderek ani nefes darlığına, hatta ölüme sebebiyet verebilmektedir. Kasık toplardamar pıhtılarının ve ciddi nefes darlığına sebep olan akciğer pıhtılarının tedavisinde anjiyografik girişim gerekebilir.”
COVİD 19 DAMARLARA ZARAR VERİYOR
Koronavirüs hastalığının, damar endoteline hasar vererek pıhtı oluşumuna eğilimi arttırdığını söyleyen Doç. Dr. Uğur, “Bu nedenle Covid-19 geçiren bireylerde, tedavi sonrası erken dönemde bacak ya da akciğer toplardamarında pıhtı gelişme olasılığı normal insanlara göre daha yüksektir” dedi.
BACAK TOPLARDAMAR PIHTISI NEDENİYLE GELEN HASTALAR 3 KAT ARTTI
Uğur, açıklamasında “Pandemi dönemindeki kısıtlamalar sebebiye hareketliliğin azalması, özellikle bacak kaslarının toplardamarlar üzerindeki pompa etkisini azalttı. Bu durum, bacak toplardamarında kanın geri dönüşünde meydana gelen yavaşlama sonucunda göllenmeler ve bacaklarda pıhtı gelişmesi için zemin oluşturdu. Geçmiş yıllarla karşılaştırdığımızda, pandemi döneminde hastanemize bacak toplardamar pıhtısı nedeni ile başvuruların 3-4 kat, akciğer pıhtısı ile başvuruların ise 2-3 kat artmış olduğu görüldü. Bu hastalarda pıhtının sebebi araştırıldığında, hastaların üçte birinin daha önce Covid-19 nedeni ile tedavi gördüğü tespit edildi” şeklinde görüşlerine yer verdi.
ÖNLEYİCİ SAĞLIK HİZMETLERİNİ TALEP ETMEK ÇOK ÖNEMLİ
Doç. Dr. Murat Uğur, tavsiyelerde bulundu: “Hareketsizlik ve Covid-19 gibi iki önemli risk faktörüyle bir arada karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, tedaviden önce önleyici yaklaşım sergilemek daha büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla hareketimizi azaltmamalı ve mümkün olduğunca günde 10000 adım atmaya özen göstermeliyiz. Karantinada iken ya da ev içinde bulunduğumuz dönemlerde, her saat başı ev içinde oturduğumuz yerden kalkıp yürüyüş yapmalı ve bol sıvı tüketmeliyiz. Ayaklarımızı günde 2-3 kez soğuk su ile ayak parmak ucundan yukarı doğru, masaj yaparak yıkamak kan dolaşımını hızlandırır. Ayrıca ayak bileğimizi gaz pedalına basar şekilde ileri geri hareket ettirerek kasların toplardamar üzerindeki pompa etkisini arttırabiliriz.”