Kemik sağlığı için faydalı takviyeler nedir?
Kemikler, kendini yeniden inşa eden canlı bir dokudur. Ortalama bir insanda kemik kütlesi 20'li yaşların ortaları ile 30'ların ortaları arasında zirveye ulaşır. Bu kütle yaş aldıkça azalır. Ancak kemik sağlığını korumak elimizde.
KALSİYUM
Kalsiyum kemiklerinizi sert ve yoğun hale getirir. Kalsiyum seviyeniz çok düşükse, vücudunuz kalsiyumu kemiklerinizden alır. Çok fazla kalsiyum kaybı osteoporoza veya kırılgan kemik hastalığına neden olabilir. Bu, düşme gibi durumlarda kemiklerin kırılmasına sebebiyet verebilir.
KALSİYUM HANGİ BESİNLERDEN ALINIR?
Takriben 50 yaş civarında başlayan kemik kaybını durdurmak için günde yaklaşık 1.200 miligram kalsiyuma ihtiyacınız vardır. Ancak, genç yaşta da kalsiyum takviyesi alınmalıdır. 9 ila 18 yaşları arasında günde 1.300 miligramdan fazla alınmalı.
İyi besin kaynakları şunlardır:
• 1 fincan sade az yağlı yoğurt (300 miligram)
• Kalsiyum içeren 1/2 fincan sert tofu (200 miligram)
• 1 fincan kuru fasulye (140 miligram)
• Yenilebilir kemikli somon (180 miligram)
D VİTAMİNİ
D vitamini, kalsiyumla birlikte çalışır ve besinlerdeki kalsiyumun emilimini artırır. Yetişkinler için normal, 20 ng / mL'den yüksektir. 12 ng / mL'den az, D vitamini eksikliğiniz anlamına gelir. Cildiniz D vitaminini güneş ışığından alarak üretir. Her gün sadece birkaç dakika güneşlenmelisiniz.
D vitamini takviyesinin ikinci bir yolu ise gıdalardır. İyi D vitamini kaynakları şunları içerir:
• Somon, ton balığı veya uskumru gibi yağlı balıklar
• İnek, badem, soya ve yulaftan kuvvetlendirilmiş süt
• Yumurta
EGZERSİZ
Düzenli egzersiz yaptığınızda, vücudunuz daha fazla kemik ekleyerek ve kemiklerinizi güçlendirerek yanıt verir. Egzersiz yapan yetişkinler, 30'lu yaşlarda başlayan kemik kaybını önlemeye yardımcı olabilir.
SİGARAYI BIRAKMAK
Tütündeki nikotin ve diğer kimyasallar kemik oluşturan hücrelerin üretimini yavaşlatır. Ayrıca kemiklerinize kan akışını da engellerler. Sonuç, kırılmaya daha yatkın olan kırılgan kemiklerdir.