Hamilelerde Covid 19 aşısının etkisini görmek için gönüllü oldu
Pfizer-BioNTech, geçtiğimiz hafta koronavirüs aşısının hamileler üzerindeki etkisini araştırmaya başladı. Üçüncü çocuğuna hamile olan Caitlynn Ott ise gönüllü denek oldu.
Montana'da yaşayan 32 yaşındaki Caitlynn Ott, üçüncü çocuğuna hamile.
Caitlynn Ott, Hamile bir kadının koronavirüse yakalanması durumunda ciddi şekilde hastalanma riskini artırdığını biliyordu. Ancak hamile kadınların virüse karşı aşılanmasının güvenli olup olmadığını bilmiyordu. Çünkü konuya ilişkin henüz hiç veri yok.
Bu yüzden doktorlarından biri, Pfizer ve BioNTech tarafından özellikle anne adayları için yeni bir Covid-19 aşısı klinik denemesi yapıldığından bahsettiğinde, kaydolmaya karar verdi.
“AŞININ BİLİNMEYENLERİNDEN DAHA ÇOK ENDİŞE DUYUYORUM”
Hemşirelik okulunda okuyan Ott, “Bu konuda yeterince bilgiye sahip değiliz ve bu yüzden bu araştırmaya katılmanın çok önemli olduğunu hissettim. Çok heyecanlıyım.” dedi.
“Kesinlikle güvenli değilse bunu yapacaklarına inanmıyorum” diyen Ott, koronavirüs için aşının bilinmeyenlerinden daha çok endişelendiğini ekledi.
DENEYLER GEÇTİĞİMİZ HAFTA BAŞLADI
Pfizer-BioNTech, ABD'de türünün ilk örneği olan hamile kadınlar için klinik deneyini geçen hafta başlattı.
Ott’un katılacağı Pfizer denemesi, yarısına Covid-19 aşısı, yarısı da plasebo alacak şekilde birden fazla ülkede 4.000 hamile kadını kaydettirmeyi amaçlıyor. Kadınlar, hamileliklerinin 24 ila 34. haftalarında enjeksiyonlarını alacaklar.
“HAMİLE KADINLARI ÇALIŞMALARIN DIŞINDA BIRAKIRSAK ONLARA YARDIMCI OLAMAYIZ”
American College of Obstetricians and Gynecologists 'Immunization, Enfeksiyon Hastalıkları ve Halk Sağlığı Hazırlık Uzmanları Çalışması başkanı Dr. Laura Riley, "Bir süredir hamile kadınları klinik araştırmalara dahil etmenin güvenli bir yolu olduğunu savunuyoruz" dedi.
Dr. Riley, "Hamile kadınları dışarıda bırakarak, bizi tam olarak şu anda bulunduğumuz noktada yani bilgisiz bir pandeminin ortasında bırakmış oluyorsunuz. Bu da sonuçta hastalara yardımcı olmuyor” diye ekledi.
“AŞILARIN İNANDIĞIMIZ KADAR GÜVENLİ OLMASINI SAĞLAMAK BİZİM SORUMLULUĞUMUZ”
Hem anneyi hem de bebeğini korumak için yıllarca aşı uygulandı. Örneğin hamile kadınların grip ve boğmacaya karşı aşılanması, arkalarında bol miktarda güvenlik verisi olan aşılar olması öneriliyor.
Emory Üniversitesi Okulunda jinekoloji ve kadın hastalıkları bölümü başkanı Prof. Dr. Denise Jamieson, "Aşının hamile kadınlar üzerindeki etkilerini şimdi incelemek gerçekten önemli, çünkü on binlerce kadın aşı olmayı seçiyor" dedi.
Uygun olan tüm hamile hastalarına aşı öneren Jamieson, "Bu aşıların inandığımız kadar güvenli olmasını sağlamak bizim sorumluluğumuzdur” dedi.
Koronavirüse karşı aşı olduktan sonra hamile kadınların nasıl davrandığına dair veri toplamak için devam eden çabalar var.