Genç yaşta tip 2 diyabet, demans riskini artırıyor

Yapılan araştırmalar, gençlerin tip 2 diyabet geliştirdiklerinde daha ileri yaşlarda bunama risklerinin arttığını gösteriyor.

ÖZEL HABER 30.04.2021, 12:30 30.04.2021, 10:50
Genç yaşta tip 2 diyabet, demans riskini artırıyor

American Diabetes Association'a göre, yalnızca ABD’de, büyük çoğunluğu tip 2 olan 34 milyondan fazla insan şeker hastası. Bilimsel çalışmalar, diyabet ve yüksek demans riski arasındaki bağlantılara işaret ediyor. Uzmanlar, diyabetin beyne çeşitli şekillerde zarar verebileceğini belirtiyor.

27 Nisan'da Journal of the American Medical Association'da yayınlanan araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular diyabetli genç bireylerin özellikle risk altında olabileceğini gösteriyor. Paris Üniversitesi ve Fransız Ulusal Sağlık Enstitüsü INSERM'de Araştırmacı Prof. Dr. Archana Singh-Manoux, "Diyabetin başlangıcında henüz genç yaşlarda olunması, daha uzun süre anlamına gelir, bu da diyabetin tüm olumsuz etkilerinin daha uzun bir süre boyunca gelişmesine neden olur” dedi.

ŞEKER HASTALIĞI İLE UZUN YILLAR GEÇİRMEK RİSK SEBEBİ

Çalışmanın ortaya koyduğu sonuçlara göre, 70 yaşında, yakın zamanda tip 2 diyabet teşhisi konmuş kişilerin, diyabeti olmayanlara göre daha fazla demans riskine sahip olmadığı belirtildi. Bu tablo, 10 yıldan uzun süre önce teşhis konmuş kişiler için daha farklıydı: genç yaşta şeker hastası olanlarda demans riski iki katına çıktı. Bunun nedeni ise uzun yıllardır şeker hastalığı ile yaşamış olmaları olabilir.

TİP 2 DİYABETİN ETKİLERİ BEYNE KAN AKIŞINI ETKİLİYOR

Tip 2 diyabet, vücut kan şekerini düzenleyen bir hormon olan insüline duyarlılığını kaybettiğinde ortaya çıkar. Bu, kronik olarak yüksek kan şekerine neden olur ve zamanla vücuttaki hem büyük hem de küçük kan damarlarına zarar verebilir.

Singh-Manoux, beyne kan akışını bozabilecek bu etkilerin, diyabetin bunama (demans) ile bağlantılı olmasının nedenlerinden biri olduğunu bildirdi.

DİYABET TEDAVİSİ DÜŞÜK KAN ŞEKERİ ATAKLARINA NEDEN OLABİLİR

Diğer potansiyel yollara da işaret eden Singh-Manoux’a göre İnsülin beyin işlevinde rol oynar ve diyabet insülinin işlevselliğini engelleyebilir. Singh-Manoux, diyabet tedavisinin sık sık düşük kan şekeri ataklarına neden olabileceğini ve uzun süreler boyunca beyne de zarar verebileceğini söyledi.

Yorumlar (0)