"Covid 19'un etkisi "olumlu mutasyon" ile hafifledikçe gribe benzer hale gelecek"
Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Şu anda yaşanan burun akıntılarının nedeni mevsimsel geçiş, bahar nezlesi ve başka virüslere bağlı gibi görünüyor. Burun akıntısı ile bize başvuran hastaların yüzde 80'inin testi negatif geliyor" dedi.
Doç. Dr. Ümit Savaşçı, "Şu anda yaşanan burun akıntılarının nedeni mevsimsel geçiş, bahar nezlesi ve başka virüslere bağlı gibi görünüyor. Burun akıntısı ile bize başvuran hastaların yüzde 80'inin testi negatif geliyor" dedi.
Koronavirüs semptomları, bahar aylarında sıklıkla gözlenen nezle ve burun akıntısı ile karıştırılabiliyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, burun akıntısı şikayetiyle hastaneye başvuranların son dönemde artış gösterdiğini bildirerek şunları kaydetti:
"Bunun asıl nedeni mevsimsel bir geçiş olması. Nasıl polenler bahar döneminde artıysa, nezle şikayetleri de artmış oldu. Mevsim geçişinden dolayı koronavirüs dışındaki bazı virüsler de şu anda aktif hale gelmiş oldu."
BURUN AKINTISI DIŞINDA DA BELİRTİ VARSA O ZAMAN PCR TESTİ YAPTIRILMALI
Savaşçı, burun akıntısının yanında bazı semptomlarda görünüyorsa PCR testi yapılması gerektiğini vurguladı.
Savaşçı, "Burun akıntısına özellikle şiddetli baş ağrısı, koku, tat kaybı, çok şiddetli eklem ağrısı, boğaz ağrısı ve ateş de ekleniyorsa mutlaka vatandaşlarımız PCR testi yaptırsınlar. Şu andaki burun akıntılarının nedeni, mevsimsel geçiş, bahar nezlesi ve başka virüslere bağlı gibi görünüyor” dedi.
KORONAVİRÜS, ÖNÜMÜZDEKİ KIŞ DÖNEMİNDE GRİP GİBİ OLACAK
Savaşçı, şunları kaydetti: “Koronavirüsün etkisi ve belirtileri ‘olumlu mutasyon’ ile hafifledikçe zaten biz koronavirüsün normal grip virüsüne yaklaşık belirtilere sahip olacağını tahmin ediyoruz. Özellikle koronavirüs önümüzdeki kış döneminde aynı grip geçirir gibi etkilerle ortaya çıkacaktır. Şu anda aslında bunun yansıması var. Daha az akciğer tutulumunu görmekteyiz. Çünkü, grip virüsü akciğerleri tutmaz. Koronavirüsteki bu yönde bir gelişim ile ölüm oranları, hastaneye yatış oranları azalacak, daha az görünecek.”
MUTASYON VİRÜSÜN KLİNİK SEYİRDE AĞIR ETKİSİ YOK
Savaşçı, sahada ve klinik çalışmalarda mutasyon virüsün hastaların klinik seyrinde ağır etkisi olmadığını bildirdi. Hafif seyirli bir gidişatın etkili olduğun belirten Savaşçı, şunları söyledi: "
Özellikle hastanede klinik yatışlar, hasta takibi ve hastaların üzerindeki psikolojik etkileri anlamlarında da çünkü insanlar 'bende mutasyonlu virüs var' diye ekstra strese giriyorlar ve hastalıklarını olumsuz yönde etkiliyor. Toplum üzerinde baskı oluşturuyor.
Mutasyonu biz bakanlık olarak tespit edelim, bu veriler bizde olsun; ama kişilerin mutasyonunun kişilerin sağlığı üzerinde olumsuz etkilerini görmedik. Bu mutasyonların hastaların kliniği üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı için mutasyon çalışmanın da açıkçası bizim tedavilerimiz anlamında etkisi yok.”