Karadenizde en çok aşı yapılan kent olan Samsun'da tedbirler sayesinde vakalar düştü
Türkiye'de şubat ve mart aylarında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısında ilk sırada bulunan Samsun, aşılama ve alınan önlemler sayesinde nisan ayında 42'nci sıraya geriledi.
Sağlık Bakanlığının haftalık olarak açıkladığı Kovid-19 vaka sayılarında, 27 Şubat-5 Mart tarihlerinde 100 binde 348 vaka ile Türkiye'de en fazla vaka bulunan il konumunda bulunan Samsun, 6-12 Mart tarihlerinde 100 binde 456, 13-19 Mart tarihlerinde yüz binde 508, 27 Mart-2 Nisan tarihlerinde ise 100 binde 678 vaka sayısıyla yine ilk sırada yer aldı.
İLK SIRADA YER ALAN SAMSUN SIKI TEDBİRLER SONUCUNDA 3 HAFTADA 42. SIRAYA GERİLEDİ
Valilik koordinasyonunda filyasyon ekiplerinin sayısının artırılması, kentteki işlek caddelerde HES kodu sorulması uygulamasına geçilmesi ve aşılama çalışmasının artmasıyla Samsun, Sağlık Bakanlığının 24-30 Nisan tarihleri için açıkladığı illere göre haftalık vaka sayısında 100 binde 267 vaka ile 42'nciliğe indi.
İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, Tüm Türkiye'de olduğu gibi Samsun'da da dönemsel olarak dalgalanmalar yaşandığına ve belirli dönemlerde zirveyi gördüklerine işaret ederek, "Özellikle bu yılın şubat ayının sonlarına doğru Samsun'daki vakalarımız artmaya başlamıştı. Yaklaşık 4-5 haftalık artış trendinden sonra yeniden azalmaya başladı. Bu azalmayı birinci olarak sağlık çalışanlarının yoğun gayreti ve çabasıyla sağladık. İkinci olarak valiliğimizin koordinasyonunda etkin şekilde denetim yaptık. Üçüncü olarak ise Samsun'da etkin aşılama çalışması yapmış olmamız. Son olarak vatandaşımızın uyumu ile vaka sayımızı azaltmaya başladık." dedi.
SON 4 HAFTADIR VAKA SAYISI AZALMAYA DEVAM EDİYOR
Oruç, "Sayısal olarak baktığımızda 100 binde 267 gibi bir vaka sayımız mevcut. Bu rakam da Türkiye'de 42'nci sıraya gerilediğimizi göstermektedir. İnşallah yapacağımız çalışmalarla bu düşüşü devam ettirerek Sağlık Bakanlığının Covid-19 renk haritasında mavi olan ilk büyükşehir olmak istiyoruz." dedi.
KARADENİZ BÖLGESİNDE EN ÇOK AŞI YAPILAN KENT SAMSUN
Oruç, sözlerine şöyle devam etti:
"500 bin doz civarında aşı yapılmış. Bunların 285 bini birinci doz aşı ve her sağlık tesisimizde yapılmaktadır. SinoVac aşısı hem aile sağlığı merkezlerinde hem de hastanelerde yapılmaktadır. BioNTech aşısı ise Samsun'daki tüm kamu hastanelerinde ramazan ayı olması nedeniyle saat 24.00'e kadar yapılmaktadır. Vatandaşlarımız iftardan sonra da aşıya gelmekteler. Aşıyı daha yaygın hale getirdik vatandaşlarımız randevularını aldıkça bu oranı biraz daha yükseğe çıkaracağız. Toplumsal bağışıklık oranımızı aşı ile ne kadar erken yükseltebilirsek pandemi ile mücadelemizde o kadar erken başarıya ulaşırız. Aşı zamanı gelen vatandaşlarımızın 182 veya MHRS'den randevusunu alarak sağlık tesislerimizde aşılarını yaptırmaya gelmelerini istiyoruz."
İKİ DOZ AŞI YAPILDIKTAN SONRA HİÇBİR SAĞLIKÇIMIZI KAYBETMEDİK
Aşı çalışması başlamadan önce Covid-19 nedeniyle sağlık çalışanlarından hayatını kaybedenlerin olduğunu aktaran Oruç, "Aşılama başladıktan, özellikle çift doz aşı yapıldıktan sonra hiçbir sağlıkçımız yoğun bakıma yatmadı, hiçbir sağlıkçımızı kaybetmedik. Gerçekten bu, büyük bir başarıdır. Geçen yıl kasım ve aralık döneminde yaşadığımız pikte yoğun bakım yükü, bu yıl şubat ve mart ayında yaşadığımız pikteki yoğun bakım oranına göre yarı yarıya fazlaydı. Aşının ciddi manada etkili olduğunu, özellikle hastaneye ve yoğun bakıma yatışlarda ciddi faydasının olduğunu görüyoruz." diye konuştu.
PİK DÖNEMİNDE YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 70'E ULAŞMIŞTI
Vaka sayılarının artması ile ister istemez hastanelerdeki vaka yükünün arttığını belirten Oruç, son olarak şunları söyledi:
"Yoğun bakımlar, sonra entübeler ve sonra da vefatlarımız artıyor. Pik döneminde hastanelerimizde yük arttı ama çok şükür ki hiçbir hastamız yer sıkıntı yaşamadan bu döngüyü sağlamış olduk. Vakalar azalmaya başladıkça hastanelerdeki yükümüz, aynı şekilde yoğun bakımlardaki doluluk oranımız da azalmaya başladı. Bundan sonra vakalarımız azaldıkça hastanelerdeki yükümüz çok daha azalacaktır diye düşünüyorum."