İdrar rengi ne anlama gelir? Sağlık durumunu belirler mi?

İdrar rengi, böbrekler ve vücuttaki diğer organlar için ipucu verir. Bunu kişinin kendisi test edebilir ve sağlık durumundan endişe etmesi durumunda hekime başvurabilmektedir. 

SAĞLIK 05.01.2023, 12:56 13.01.2023, 14:17
İdrar rengi ne anlama gelir? Sağlık durumunu belirler mi?

Sağlığımız hakkında bize bir fikir veren idrar rengi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak gerekir. Kanın filtre edilmesini sağlayan böbreklerde idrara rengini veren ürokrom adlı madde bulunur. 

Bol sıvı tüketildiğinde idrar renginde değişiklikler meydana gelir. Bununla birlikte böbreklerin vücuttaki kan filtreleme işleyişinde bir bozukluk olması da idrar renginde değişikliğe yol açabilir.

Sağlıklı bir idrar rengi bol sıvı tüketildiğinde açık sarı, sarı ve suya yakın renkte olurken; sıvı tüketimi azaldığında idrar rengi de koyulaşır. 

Aşağıdaki tabloda idrar renginin koyulaşması yahut şeffaflaşması durumunda sağlığınız hakkında neler söyleyebileceği özetlenmiştir: 

Transparan/Beyaz ise, fazla su içtiğiniz anlamına gelir. Bu durum, elektrolitler gibi temel mineralleri ve tuzları azaltabilir.

Soluk sarı ise, sağlıklısınız ve yeterli su tüketimine sahipsiniz demektir.

Koyu sarı ise, daha fazla su tüketmeniz gerekir. 

Parlak sarı ise, çok fazla vitamin takviyesi (örneğin B2 vitamini alınması durumunda idrar rengi parlak sarıya dönebilir. 

Turuncu ise, C vitamini ve karoten bakımından zengin besinlerin fazla tüketimi bu renge neden olabilir ve  karaciğer hastalığına neden olabilir. 

Açık kahverengi ise, aşırı egzersiz yapılması ya da aşırı sıcak ve soğuk havalarda çalışmak kas liflerinde parçalanmaya neden olabilir. Bu yıkımdan kaynaklanan atıklar idrar rengini koyultabilir. Bununla birlikte dehidrasyon belirtisidir. 

Koyu kahverengi ise, karaciğer ve böbrek problemlerine işaret edebilir. Bazı kas gevşeticiler, ya da sinameki içeren müshiller de idrar rengini koyulaştırabilir.

Kırmızı veya pembe ise, kırmızı renkli meyve ve sebze tüketimi durumunda idrar rengi değişebilir. Ayrıca kan da idrar rengini değiştirmektedir. 

Yeşil ise, idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan Pseudomona bakterisi idrar renginizi yeşile döndürebilir. 



 

Yorumlar (0)