Romatoid artritte beslenme nasıl planlanmalıdır?
Romatoid artrit adıyla bilinen iltihaplı romatizma, kronik bir inflamatuvar hastalıktır. Halk arasında bilinenin aksine, fazla sıcak veya soğuk havalar romatoid artrite sebep olmaz. Kaliteli bir beslenme planıyla hastalığın rahatlamasına destek verilebilir.
Romatoid artritte kişinin eklem zarı hasar görür. İlerleyen süreçte ise eklem kemik erozyonu ile deforme olarak ağrılı şekilde şişer.
VÜCUTTA ETKİLENEN BÖLGELER
Erken aşamadaki romatoid artrit, çoğunlukla ayak ve el parmakları gibi küçük eklemleri tetiklerken, ileri aşamalarda semptomlar dizlere, ayak bileklerine, dirseklere, kalçalara ve omuzlara yayılmaktadır.
Bunun yanı sıra böbrekler, akciğerler, gözler, kan damarları, tükürük bezleri, kemik iliği, sinir dokusu, kalp ve cilt etkilenen bölgeler arasındadır.
VÜCUDUN KENDİ DOKUSUNU YABANCI GİBİ ALGILAYIP SAVAŞIR
Romatoid artritte bağışıklık sistemi bozulmuştur. Vücudumuz kendi dokusunu yabancı gibi algılayıp buna karşı savaş başlatır. Eklemlerde iltihap hücreleri toplanır ve bu hücrelerden dokulara zarar verecek maddeler (enzim, antikor, sitokin) salgılanır.
Romatoid artritte doğrudan anne-babadan çocuğa geçen genetik bir hastalık değildir. Ancak romatoid artrite yatkınlık hali genlerle geçiş gösterebilir. Birçok hastada HLA-DR4 adı verilen belirli bir genetik belirleyicinin bulunduğu gösterilmiştir.
(Fotoğraf: Freepik)
ENFEKSİYON BİR TETİKLEYİCİ ETKEN MİDİR?
Romatoid artritin başlangıcında enfeksiyonun rolü olabileceğini düşünülse de bu kanıtlanmış bir durum değildir. Romatoid artrit bulaşıcı bir hastalık değildir. Ortamdayaygın olarak bulunan bir mikrobun, romatoid artrite yatkınlığı olan kişilerde bağışıklık sistemini bozarak hastalığa neden olduğu varsayılmaktadır.
Romatoid artritte kesin bir beslenme planının iyi hissetmeye yardımcı olacağına dair bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Fakat besleyici yiyecekler hastalıkla mücadelede yardımcı olabilir.
Hastalığınızın neden olduğu iltihaplanmayı azaltabilecek balık, kepekli tahıllar ve meyve ve sebzeler içeren Akdeniz diyetini deneyebilirsiniz.
(Fotoğraf: Freepik)
Somon, ton balığı, alabalık ve diğer soğuk su balıklarındaki Omega-3 yağ asitleri, ağrıyan eklemlere ve sabahları yaşanan tutukluğa yardımcı olabilecek iltihapla savaşabilir.
Balık yiyemeyenler için omega-3 takviyeleri bir seçenek olabilir.
Tereyağı ve kırmızı et gibi yiyeceklerde bulunan doymuş yağlar iltihaplanma ile bağlantılıdır. Bunları sınırlamak ve yağ alımını fındık ve avokado gibi daha sağlıklı tercihlerle yapmak doğru bir tercih olacaktır. Tereyağı yerine, ağrı ve iltihaplanmayı azaltabilecek zeytinyağını deneyebilirsiniz.
Meyveler iyi bir seçenek olabilir. Bağışıklık sisteminizi güçlendiren ve iltihapla savaşabilen antioksidanları içerirler. Kuru erik, kuru üzüm ve çilek gibi meyveleri deneyin. Lahana, ıspanak ve Brüksel lahanası gibi sebzeleri tercih edin.
Lif, sindirim için faydalıdır ve ayrıca iltihabı hafifletebilir. "Tam tahıl" veya "tam buğday" yazan ekmekler, krakerler tercih edilebilir.
Yeterli protein alımı, eklemlerinizi destekleyen kasların güçlü kalmasına yardımcı olur. Lif ve protein ve kalsiyum tüketimine özen gösterilerek romatoid artritin neden olduğu iltihap hafifletilebilir.
Et tüketemeyen hastalar için fasulye, et içermeyen iyi bir protein kaynağıdır.
(Fotoğraf: Freepik)
Kaynak: WEBMD