Aspirin Covid 19’a yakalanma riskini düşürüyor mu?

FEBS Journal'da yayınlanan bir araştırmada günlük düşük doz aspirin alımının Covid 19’a karşı etkinliğinin olabileceği belirtildi.

ÖZEL HABER 26.04.2021, 12:36
Aspirin Covid 19’a yakalanma riskini düşürüyor mu?

Aspirinin Covid 19’a karşı etkinliğine ilişkin yapılan ön araştırma, günlük düşük doz aspirin tüketiminin Covid 19 kapma olasılığını azaltabileceğini gösteriyor.

Anti-enflamatuar özelliği taşıyan aspirin, İsrailli araştırmacılara göre bağışıklık sisteminin bazı viral enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olabiliyor. Araştırmacılara göre, aspirin, RNA virüslerine karşı aktivitesinin doğrulanmasından birkaç on yıl önce, 1918 İspanyol Grip salgını sırasında yaygın olarak kullanıldı.

Buradan hareketle araştırmacılar günlük düşük doz aspirin almanın Covid 19 duyarlılığını ve enfeksiyon meydana gelirse hastalığın süresini azaltıp azaltamayacağını araştırmaya yöneltti.

ARAŞTIRMALAR HEM İSRAİL’DE HEM ABD’DE YÜRÜTÜLDÜ

Araştırma, İsrail'in Ashkelon kentindeki Barzilai Tıp Merkezi'nden Eli Magen tarafından yürütüldü. Magen ve ekibi, İsrail'deki salgının ilk dalgasında, geçen yılın Şubat ayından Haziran ayı sonuna kadar Covid 19 için test edilen yaklaşık 10.500 kişinin verilerini takip etti.

İsrail'deki araştırmada 75 miligram (mg), Amerika Birleşik Devletleri'nde 81 mg'dan biraz daha yüksek bir miktar kullanıldı.

COVİD 19’A YAKALANMA RİSKİ YÜZDE 29 DÜŞÜYOR

Magen'in araştırma grubu, kalp hastalığı riskini azaltmak için halihazırda düşük dozda aspirin alan kişilerin, aspirin almayanlara kıyasla Covid 19'a yakalanma riskinin yüzde 29 daha düşük olduğunu buldu.

Covid 19 olan kişiler arasında SARS -CoV-2 PCR test sonuçlarının pozitiften negatife geçme süresi, aspirin kullananlarda önemli ölçüde daha kısa. Önceden var olan sağlık koşullarına bağlı olarak, hastalıklarının süresi de iki-üç gün daha kısa sürüyor.

DÜŞÜK DOZ ASPİRİNE İLİŞKİN GÖZLEMLER UMUT VERİCİ

İsrail Bar-Ilan Üniversitesi bünyesinde yayınlanan bir haber bülteninde Magen, "Düşük doz aspirinin Covid 19 enfeksiyonu üzerindeki olası yararlı etkisinin bu gözlemi başlangıç ​​niteliğindedir, ancak çok umut verici görünmektedir" diye belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki iki uzman, bulguların ilginç olduğu konusunda hemfikir, ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu vurguladılar.

New York City'deki Long Island Jewish Forest Hills Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kardiyoloji uzmanı Dr. Michael Goyfman, "Bu kesinlikle bazı ilginç soruları gündeme getiriyor" diye belirterek, şimdilik verilerin "hipotez üretmekten" daha fazlası için çok erken olduğunu söyledi.

İŞİN İÇİNDE FARKLI FAKTÖRLER DE OLABİLİR

Farklı faktörlerin işin içine dahil olabileceğine işaret eden Dr. Goyfman, "Örneğin, aspirin kullandıkları için daha az kişi Covid 19 kaptı mı? Ya da belki de aspirin alan kişiler başka ilaçlar da alıyorlar, doktor tavsiyelerine daha iyi uyuyorlar ve belki de sosyal mesafeyi uygulama olasılıkları daha yüksek mi?" gibi soruların da cevaplanması gerektiğini belirtti.

Goyfman, düşük doz aspirinin zararsız bir ilaç olması bir yana, bunun birtakım riskleri beraberinde getirdiğini vurguladı. Bu nedenle koronavirüs konusunda endişelenen insanlar, günlük aspirine başlamadan önce bir hekime danışmalı. Goyfman, "Çeşitli riskleri arasında peptik ülser hastalığı, gastrointestinal, intrakraniyal ve diğer kanamalar var" dedi.

ASPİRİNİN KALP KRİZLERİNİ ÖNLEMEDE ETKİSİ FAZLA DEĞİL

New York City'deki Lenox Hill Hastanesi'nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Len Horovitz, Aspirinin kesinlikle anti-enflamatuar faydaları olduğunu belirterek, “Daha büyük gruplar halinde çalışmalar yapılırsa, aspirinin belirli hastalarda Covid’i önleme ve tedavisinde rolü olabileceği düşünülebilir" dedi.

Ancak Horovitz, son yıllardaki yeni verilerin aspirinin kalp sağlığına etkisinin biraz parlatıldığını düşündüğünü belirtti ve şunları kaydetti: "Aspirin tedavisi geçmiş yıllarda yaygın olarak kullanılırken, statin tedavisine aspirin eklenmesi ilk kalp krizi olayını önemli ölçüde azaltmadı.”

Yorumlar (0)