Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan'dan Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane’ye Ziyaret
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan restorasyon çalışmaları devam eden Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane Külliyesini ziyaret ederek restorasyon çalışmasını yerinde inceledi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl ile restorasyonu tamamlanmış ve devam eden alanları gezen Bakan Yardımcısı Alpaslan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bilimleri Üniversitesi arasında 2016 yılında imzalanan Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane’nin restorasyonu, restitisyonu, bakımı ve onarıma alınmasıyla ilgili süreçlerin geldiği aşamayı yerinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane’nin banisi Sultan II. Abdulhamid Han’ın başlattığı eğitim hamlesinin restorasyonun tamamlanmasıyla daha da ileriye taşınacağına dikkat çeken Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, “bu restorasyonun yakın zamanda tamamlanmasıyla birlikte bir zamanlar tarihi Haydarpaşa Lisesi ve Marmara Üniversitesi olarak ta hizmet veren ve memleketimize çok değerli insanlar yetiştiren tarihe mal olmuş bir eğitim kurumumuzu ihya etmiş olacağız” dedi.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin Sultan Abdülhamid Han’ın başlattığı eğitim hamlesini bugün sahip olduğumuz imkanlarla daha ileriye taşınmasına müteveccih bir uygulama olduğunu söyleyen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, “Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da bu tarihi hatıraya hürmeten konuya olan yakın ilgisini biliyor ve kendilerine de bu vesileyle bir kere daha teşekkür ediyoruz.”
Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane’nin yapıldığından beri ciddi bir tadilat görmediğini ve birçok eksikleri ile çöken taraflarının bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Cevdet Erdöl
“Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane binası Osmanlı döneminin son şaheseri olarak biliniyor. Haydarpaşa’da 1903 yılında eğitim hizmetine başlayan bu bina 1933 yılına kadar üniversite olarak, 1933-1983 arası Haydarpaşa Lisesi olarak, 1983 yılından birkaç sene öncesine kadar da Marmara Üniversitesinin bazı birimlerinin bulunduğu bina olarak hizmete devam etti. 2015 yılında üniversitemize devredilerek asli misyonuna dönen bina yapıldığından beri ciddi bir tadilat, onarım görmemiş ve birçok eksiklikleri, çöken tarafları vardı. 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladığımız protokol kapsamında hızla kolları sıvadık ve 1. Etabı tamamladık ve ikinci etabın restorasyonuna başladık. İnşallah kısa zamanda eski güzelliğine bir nebze olsun yaklaştırmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane’nin Tarihçesi
Üsküdar Selimiye’de Tıbbıye caddesi üzerinde bulunan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, tıp eğitimi vermek üzere Sultan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılan ilk tıp okuludur. Yapımına 1894 yılında başlanmış ve 1903 yılında tamamlanmıştır. Binanın açılışı ise Sultan II. Abdülhamid’in doğum günü olan 6 Kasım 1903 Cuma günü gerçekleştirilmiştir.
Binanın mimari tasarımı, dönemin önde gelen mimarlarından Alexandre Vallaury ve Raimondo D’Aronco’ya aittir. Bina Haydarpaşa Askeri Hastanesi ve Selimiye kışlası mimari tarzıyla uyum içinde, 80 bin metrekarelik arsa üzerinde inşa edilmiştir. Dört kenarı koridorlarla çevrili dikdörtgen bir iç avlusu ile 54 bin metrekarelik inşaat alanına sahiptir.
Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane, 1903-1909 yılları arasında Askeri Tıp Mektebi iken bu tarihten sonra sivil tıp mektebi olarak da hizmet vermiştir. Bünyesinde cerrahhane de barındıran Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane, botanik bahçesi ve tıbbi bitkileri ile eczacı yetiştirilmesine de katkı sunmuştur. Baytar mektebi binanın hemen civarında kurulmuştur. Karşısında bulunan Haydarpaşa Asker Hastanesi, yeraltı tüneli ve raylı sistem ile Mektep binasıyla bağlantı sağlayarak öğrenciler için eğitim hastanesi olarak kullanılmıştır. Almanca, Fransızca ve Türkçe dillerinde eğitim verilen bu Tıp Mektebi’nden çok değerli siyasetçi ve bilim insanları yetişmiştir.
1933 yılına kadar tıbbiye olarak hizmet veren Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane, 1933-1983 yılları arasında Haydarpaşa Lisesi olarak eğitim vermiştir. 1983 yılında ise Marmara Üniversitesi’ne tahsis edilerek içerisinde Tıp Fakültesinin de bulunduğu eğitim külliyesi olarak hizmet vermiştir. Bina günümüzde Sağlık Bilimleri Üniversitesi olarak hizmet vermektedir.