Sağlık Eğitiminde Küresel Marka: Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 15 Nisan 2015 tarihinde, 6639 sayılı kanun gereğince kurulmuş ve ülkemizin sağlık temalı ilk devlet üniversitesi olarak hizmet vermektedir.

EĞİTİM 01.08.2024, 13:51 01.08.2024, 14:16 Ahmet Balcı
Sağlık Eğitiminde Küresel Marka: Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Üniversitemizin tarihçesi, II. Mahmud döneminde Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle 14 Mart 1827'de kurulan ve II. Abdülhamid döneminde geliştirilerek çağdaş tıp eğitimi sunan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'ye dayanmaktadır. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, Sultan II. Abdülhamid Han tarafından yaptırılmış ve 6 Kasım 1903 tarihinde açılmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, bu köklü mirası günümüze taşıyarak ülkemizin ve gönül coğrafyamızın çeşitli bölgelerinde nitelikli sağlık profesyonelleri yetiştirmektedir.

"Bir Üniversite Bir Öğrenci; Bir Öğrenci Bir Üniversite" mottosuyla hareket eden öğrenci merkezli bir üniversite olarak, her öğrencimiz üniversitemizin kalbinde yer alır ve onların başarısı, bizim başarımızdır. Akademik mükemmeliyet, yenilikçi düşünce ve toplumsal sorumluluk ile donatılmış eğitim anlayışımızla, öğrencilerimizi küresel dünyada mükemmel sağlık profesyonelleri olarak yetiştiriyoruz.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Askeri Bir Üniversite mi?

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi gibi normal bir devlet üniversitesidir. Ancak, 15 Temmuz 2016 hain darbe girişimi sonrasında Gülhane Tıp Akademisi’nin (GATA), 669 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversitemize devredilmesiyle, Millî Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın sağlık profesyoneli ihtiyacını da karşılamaktayız. Tercih yaparken ilgili sütunlarda Milli Savunma veya İçişleri Bakanlığı nam ve hesabına yazmayan tüm fakülte ve bölümler normal öğrenci statüsünde eğitim görmektedir.

YKS ile Üniversitemizde Millî Savunma veya İçişleri Bakanlığı nam ve hesabına kayıt hakkı kazanmış ve herhangi bir nedenle (sağlık muayenesi, bedensel yetersizlik (boy, kilo vb. tercih aşamasında bilinebilen özellikler hariç), mülakat sınavını kazanamama, güvenlik ve/veya arşiv soruşturmasının olumsuzluğu ile intibak eğitiminin olumsuzluğu gibi başvuru sırasında bilinemeyen bir nedenle yerleştirildiği programa kaydı yapılamayan öğrencilerin durumları ne olacak?

Bu durumdaki adaylar durumlarını kayıt tamamlandıktan sonraki ilk 15 gün içerisinde ÖSYM Başkanlığına yazılı olarak tüm belgeleri ile bildireceklerdir.

Dilekçelerinde aşağıda belirtilecekleri tercihleri doğrultusunda işlem yapılacaktır.

1- YKS yerleştirme işlemleri sonucunda oluşan, taban puan koşulunu dikkate alarak tercihte bulunabileceklerdir. Bu öğrencilerin yerleştirme işlemleri YKS kılavuzunda açıklanan kontenjanlar dışında yapılmaktadır.

2- Hiçbir programa yerleştirilmek istemiyorum. Bir sonraki yıl yerleşememiş aday olarak işlem görmek istiyorum. Bu öğrenciler bir sonraki yıl girdikleri YKS de ortaöğretim başarı puanlarından kesinti yapılmadan işlem göreceklerdir.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Fakülteleri Akredite mi?

Bir fakültenin akredite olabilmesi için öncelikle mezun verme şartı bulunmaktadır. Gülhane Tıp, Gülhane Hemşirelik ve Hamidiye Hemşirelik fakültelerimiz mezun vermelerinin ardından hızla akredite olmuş; Hamidiye Tıp Fakültemizin de kısa sürede akredite olması beklenmektedir. Mezun verdikçe akreditasyon başvurularımızı yaparak tüm bölümlerimizin akredite olmasını sağlamaktayız.

Tercih Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tercih edeceğiniz fakülte veya yüksekokulumuzun başında "Hamidiye" ifadesi varsa İstanbul’da; "Gülhane" ifadesi varsa Ankara’da; "Trabzon" ifadesi varsa Trabzon’da; "İzmir" ifadesi varsa İzmir’de; "Erzurum" ifadesi varsa Erzurum’da; "Bursa" ifadesi varsa Bursa’da; "Adana" ifadesi varsa Adana’da; "Kayseri" ifadesi varsa Kayseri’de bulunduğu anlamına gelmektedir.

Üniversitemize bağlı İstanbul ve Ankara dışındaki Tıp Fakültelerimizden:

  • SBÜ İzmir Tıp Fakültesine yerleşmeye hak kazanan öğrenciler Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde,
  • SBÜ Bursa Tıp Fakültesine yerleşmeye hak kazanan öğrenciler Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinde,
  • SBÜ Trabzon Tıp Fakültesine yerleşmeye hak kazanan öğrenciler KTÜ Tıp Fakültesinde,
  • SBÜ Erzurum Tıp Fakültesine yerleşmeye hak kazanan öğrenciler Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinde,
  • SBÜ Adana Tıp Fakültesine yerleşmeye hak kazanan öğrenciler Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde,
  • SBÜ Kayseri Tıp Fakültesine yerleşmeye hak kazanan öğrenciler Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde ilk 3 yıl Temel Tıp Bilimleri eğitimlerini sürdüreceklerdir. Sonraki 3 yılda ise fakültenin bulunduğu ildeki Şehir Hastaneleri/Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezlerinde Dahili ve Cerrahi Tıp Bilimleri eğitimini yaparak ilgili fakültenin mezunu olacaklardır.

Ulaşım Olanakları

İstanbul’da bulunan Hamidiye Külliyemiz, Marmaray, Avrasya Tüneli, liman, deniz, hızlı tren, metrobüs ve havalimanı ile kolay ulaşılabilen bir konumda yer almaktadır. Gülhane Külliyemiz ve diğer illerdeki tıp fakültelerimiz hem şehir içi hem de şehir dışı ulaşım olanakları açısından avantajlı konumlarda bulunmaktadır. Öğrencilerimizin ulaşım imkânları ile şehirle bağı asla kopmaz.

Barınma Olanakları

İstanbul Hamidiye Külliyemizin ve diğer illerdeki fakültelerimizin yakın çevresinde çok sayıda kamu ve özel yurt olanakları bulunmaktadır. Ankara Gülhane Külliyemizin içerisinde bulunan yurdumuza, YKS puanına göre kız öğrencilerimize öncelik vererek öğrencilerimizi yerleştirmekteyiz. Diğer illerdeki fakültelerimizde eğitim gören öğrencilerimiz de fakültelerimizin yakın çevresinde bulunan çok sayıda kamu ve özel yurt olanaklarından faydalanmaktadır.

Akademik Kadro

6639 Sayılı Kanun’la üniversitemize tahsis edilmiş 4500 civarında öğretim üyesi, araştırma görevlisi ve konuk eğitmenden oluşan güçlü akademik kadromuzla, üniversite hayatı boyunca ve mezun olduktan sonra da öğrencilerimize destek vermekteyiz.

Dünya Standartlarında Eğitim

2015 yılında kurulan Türkiye’nin sağlık temalı ilk devlet üniversitesi olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi, CWTS Leiden Ranking 2023 sıralamasına göre Biyomedikal ve Sağlık Alanında Dünya Sıralamasında 98’inci; Türkiye’de ise 1’inci oldu. Tüm bilim dalları dünya sıralamasında 334’üncü, Türkiye’deki üniversiteler arasında da 1’inci sıradayız. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, dünya üniversitelerinin akademik başarısını sıralayan Şangay Klasmanı (ShanghaiRanking) 2023 sıralamasında dünyada 601-700 bandında yer alırken Türkiye sıralamasında en iyi ikinci üniversite olmuştur.

Sağlık Eğitimi Bizim İşimiz

Üniversitemiz ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan afiliasyon protokolü kapsamında, ülke genelinde 60’tan fazla eğitim ve araştırma hastanesinde -ki bunlara şehir hastaneleri de dahil- görev yapan 10 bini aşkın asistan doktorun uzmanlık eğitimlerini başarıyla yürütmekteyiz.

Staj Olanakları

Ülke genelinde afiliye olduğumuz 60’tan fazla eğitim ve araştırma hastanesi, tüm öğrencilerimizin staj, uygulama dersi ve intörnlük dönemlerini geçirecekleri uygulama hastaneleridir. Öğrencilerimizin hastane stajlarını bizzat planladığımızdan, üniversitemizi tercih eden öğrencilerimizin staj yeri bulma kaygısı yoktur.

Yeni Nesil Laboratuvarlarda Eğitim

Üniversitemiz, araştırma merkezleri, anatomi diseksiyon, mesleki beceri, simülasyon ve hayvan deney laboratuvarları ile öğrencilerimize dünya standartlarında bir eğitim ortamı sunmaktadır.

Sosyal Üniversite

Öğrencilerimizi, ilgi alanları ve hobilerine göre etkin görev alıp sorumluluk yüklenebilecekleri çok sayıda öğrenci kulübü ve topluluğu bekliyor. Öğrencilerimize, meslekleriyle ilişkili ve sosyal sorumluluk içerikli projelerle kendilerini ifade etme imkânları sunuyoruz.

İstihdam Olanakları

Sağlık sektörü, işsizliğin en az olduğu sektörler arasında yer almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alınan istihdam verileri ile Yükseköğretim Kurumu'ndan alınan mezun bilgileri analiz edilerek Türkiye'de 'en çok aranan' ve 'en kolay iş bulan' meslekler açıklandı. Birinci sırada tıp fakültesi mezunları yer alıyor. Tıp fakültesi mezunlarının kamuda iş bulma oranı yüzde 100 olarak çarpıcı bir yer tutmakta. Mezuniyet sonrası altı aylık dönemde tıp fakültesi mezunlarının iş bulma olasılıkları ise yüzde 91,5. İkinci sırada eczacılık mezunları yer alıyor. Mezuniyet sonrası iş bulma olasılıkları ise azımsanmayacak düzeyde yüzde 67,9 olarak ifade edilmiş. Üçüncü sırada odyoloji. İşitme ve denge üzerine uzmanlaşılan bu branştan mezun olanların ilk altı ayda iş bulabilme oranı yüzde 67,1. Dördüncü sırada fizyoterapi geliyor. Bu bölümden mezun olanların ilk altı ayda iş bulma oranı yüzde 57,8 gibi kuvvetli bir akılda kalıcılığa sahip. Beşinci sırada yer alan hemşirelik bölümü için de veriler ortaya konmuş. Mezun hemşirelerimizin ilk altı ayda yüzde 56,8 oranla iş bulabildiği görülüyor. Hemşirelikte kamuda iş bulma olasılığı ise yüzde 50 gibi hatırı sayılır bir orana sahip. Yedinci sırada psikolojik danışmanlık var. Son yılların gözde bölümünün ilk altı aylık sürede iş bulabilme oranı yüzde 55,9. Ve onuncu sırada da yine Sağlık Hizmetleri yer alıyor. Görüldüğü üzere Türkiye'de kolay iş bulan ilk 10 mesleğin yedisi sağlık profesyonelliği.

Üniversitemiz; lisans, ön lisans ve lisansüstü programlarını açarken devlet ve özel sektörde sağlık profesyoneli ihtiyacını gözeterek planlama yapmaktadır. Bu nedenle mezunlarımızın kamu veya özel sektörde iş bulmayla ilgili sorunları yok denecek kadar azdır.


Sağlık Bilimleri Üniversitesi, ülkemizin ve dünyanın sağlıklı geleceğini sizlerle birlikte kurmaya, geleceğe açılan aydınlık kapınız olmaya taliptir. Yeni eğitim öğretim yılında sizleri üniversitemize bekliyoruz.

Prof. Dr. Kemalettin Aydın

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü

Yorumlar (0)