Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, üçüncü dalga iddialarına yönelik değerlendirmede bulundu.
İKİNCİ DALGA KADAR ETKİSİ OLMAYACAK
Pandemiden en ağır şekilde etkilenen ülkelerden İtalya’da üçüncü dalga yaşanması ve kısıtlamaların geri gelmesi “Türkiye’de de benzer bir tablo oluşur mu?” sorusunu akıllara getirdi. Bu konu hakkında düşüncelerini dile getiren Prof. Dr. Kemalettin Aydın, Şu anda vaka sayılarının artış da olmasına yönelik bunun bir dalga olarak adlandırılabileceğini söyledi.
Aydın, “Birinci dalga yaşandığı zaman Türkiye’de en yüksek rakam 5138’di. En yüksek rakamın 5138 olduğu zamana birinci dalga diyorsak bugünkü 14 bin vaka da bir dalgadır. Ama meseleye nereden baktığımız önemli. Şu anda bir ara yükseliş dönemindeyiz. Kasım, Aralık ayındaki dalga düzeyine ulaşması ve o kadar etki göstermesini beklemiyoruz” dedi.
İL BAZINDA KISITLAMALAR OLUR
Türkiye’nin kademeli normalleşme çerçevesinde uygulamalarının kategorilere ayrılan iller üzerinden olmasından dolayı tüm ülkede aynı anda yasakların tekrar uygulanmasının mümkün olmadığını düşündüğünü söyleyen Prof. Dr. Aydın, Trabzon örneği üzerinden yola çıkarak, “Şu anda Trabzon’da ne normale döndü? Lokantalar hala kapalı. Yalnızca cumartesi günü kısıtlaması kaldırıldı. Bir kısım sayıları artan illerde renk değişimi olur. Rakamlar kontrol edilememiş, toplum kurallarına uymamışsa mavi ise sarıya, turuncuya ya da direkt kırmızıya dönebilir. İl bazlı kısıtlamalar ve il bazlı kısıtlamaların geri dönmesi söz konusu olabilir” dedi.
Bundan sonra Türkiye genelinde büyük kısıtlamaların olacağını düşünmediğini dile getiren Aydın, “İl bazlı, yerinde yönetim dediğimiz ve yerinde yönetimle özdenetim ve dinamik denetimle yürütülen süreçte alınacak kararlar il veya bölge bazlı olabilir. Türkiye’de önümüzdeki günlerde bütün 81 vilayeti kırmızı ilan ettik, hepsini kapattık gibi bir sürecin olacağını düşünmüyorum. Ama en düşük ilden en koyu ile dönebilen, en koyu ilden bir altındaki ile dönebilen süreçleri Bakanlar kurulu açıklamasından sonra göreceğiz” diye ekledi.
SONBAHARDA YERLİ AŞI GELİYOR
Prof. Dr. Aydın, Sağlık Bakanlığı’nın aşı çalışmalarında elinden geleni sonuna kadar yaptığını kaydederek, aşılama çalışmalarının bir kişinin Mayıs’tan Sonbahara kalmasının aşı tedariği ile ilgili bir durum olduğunu söyleyerek açıkladı.
Yerli aşı çalışmalarının başlangıç tarihine değinen Aydın, “Aşı tedariki ile ilgili bir süreç yaşanıyor. Devlet mümkün olduğu kadarıyla parayı esirgemeden dünyadan aşı tedarik etmeye çalışıyor. Güz dönemine kalmadan yerli ve milli aşımız üretime girecek. Yerli ve milli aşımızla milletimizi aşağılayacağız” dedi.