Tıbbiye Bülteni

Sigara Koronavirüs'ün şiddetini arttırıyor!

SAĞLIK

Çin Hükümetine bağlı Zhengzhou Üniversitesinde görevli Bilim İnsanlarının yaptıkları araştırma sonuçları 06 Nisan 2021 tarihinde yayımlandı.

Bilinenin aksine sigara ve tütün kullanımının Covid-19 hastalığına duyarlılığı ve hastalığın şiddetini arttırdığı tespit edildi. Ne kadar çok sigara içilirse o kadar Covid-19 şiddeti ve ölüm oranı artıyor.

Bilinenin diyorum çünkü Türkiye’de özellikle sigara içen kesimin sanki sigara içilmesinin koronavirüs enfeksiyonundan koruduğuna dair bir bilgi kirliliği mevcut idi. Ancak bu bilimsel çalışma gösterdi ki; sigara maruziyeti arttıkça ve sigara içim süresi arttıkça koronavirüse bağlı hastalığın içmeyenlere göre çok daha ağır geçirdiği ve daha fazla enfeksiyona maruz kalabileceği kanıtlanmış oldu.

Bu dönemde özellikle düzenli ve kaliteli uyku (karanlık oda da ve en az 7 saat), düzenli beslenme (özellikle proteinden ağırlıklı beslenme), hafif egzersiz bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yanında sigara ve tütün mamullerinin tüketilmesinin azaltılması veya tamamen kullanılmaması koronavirüse bağlı yoğun bakıma yatışı ve ölümleri azaltabileceği bilimsel olarak kanıtlandı.

Şimdiye kadar bilimsel veriler koronavirüs enfeksiyonuna yakalanan kişilerin eğer sigara içimi var ise akciğerde oluşabilecek hasarı 14 kat daha fazla arttırabileceğini yani şiddetini arttırdığını biliyorduk. Ancak koronavirüs enfeksiyonuna duyarlılığını ilk defa bir bilimsel makalede yayınlanmış oldu.

Bu nedenle sigara ve tütün mamulleri sadece koronavirüs enfeksiyonu sırasında değil öncesinde de kesilmesi gerekliliğini göstermiştir.

Başka bir bilimsel yayında ise sigara içilmesinin aşıdan sonra oluşabilecek antikor oluşumu üzerine olumsuz etki edebileceği yönünde bulunmuştur. Bu nedenle Covid-19 aşısı için spesifik olmamakla beraber aşı olmadan önce sigaranın kesilmesi veya en az 72 saat içilmemesi gerekmektedir.

Sigara içen insanların koronavirüse yakalandıktan sonra vücuttaki oksijen satürasyonunun hızla düşebileceği bu nedenle yakinen takibi gerekmektedir. Sigaranın Akciğerlere ve tüm vücuda zararlarını bilmeyen yoktur, özellikle pandemi dönemlerinde özellikle içilmemesi gerektiği bilinmektedir.

Prof Dr Vefik ARICA

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.