Hint mutfağında yaygın kullanılan zerdeçal, birçok yemekte baharat olarak kullanılabilir. Zerdeçalın ana maddesi olan kurkumin, sinir hücrelerini koruyabilir ve vücudun bağışıklık sistemini ayarlayabilir. Zerdeçalı toz olarak tüketebilir ve takviye gıda olarak kapsül içinde de alabilirsiniz. Kurkumin maddesi çoğunlukla insan vücuduna faydalıdır ancak bazı ilaçlar kullanıyorsanız yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle, takviye olarak zerdeçal almadan önce doktorunuza danışmanız gereklidir.
BESLENME PLANINA YAĞLI BALIKLARI EKLEYİN
MS hastasıysanız, kemiklerinizi zayıflatan ve kırılma olasılığını artıran bir durum olan osteoporoz riski altındasınız demektir. D vitamini almak kemiklerinizi korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca MS hastalığını besleyen iltihaplanmayı engellemeye yardımcı olabilir. Güneş ışığı cildinizin gerekli besin maddesini üretmesine yardımcı olur, bununla birlikte somon veya ton balığı gibi yağlı balıklar, yoğurt, yumurta, tahıllar ve portakal suyu iyi besin kaynaklarıdır.
Ringa balığı, uskumru, ton balığı, sardalye ve somon balığı, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek omega-3 yağ asitlerine sahiptir. Büyük bir çalışma, günde 10 gram balık yağı alan MS hastalarının hastalığın tekrarlama veya daha fazla sakat kalma olasılığının daha düşük olduğunu ortaya koydu.) Balık yağı takviyeleri veya keten tohumu yağı da doktorunuza danışarak tüketebileceğiniz takviye gıdalar arasındadır.
Zencefili yemek pişirirken baharat olarak kullanabilirsiniz, dünyanın her yerinde de zencefil çok şifalı bir bitki olarak bilinir. Yapılan çalışmalar, zencefilin, bağışıklık sistemini sakinleştirmeye yardımcı olabileceğini ve hatta yaygın MS semptomları olan hafıza problemlerini ve kas ağrısını iyileştirebileceğini gösteriyor. Yine takviye gıda olarak kapsül formunda alınabilir ancak taze zencefil kökü tüketmek en faydalı şeklidir. Yahut çay yapmak için bir parça soyulmuş kökü sıcak suda demleyin.
LİFLİ BESİNLERİ TÜKETMEK SİNDİRİM PROBLEMLERİNİ AZALTIR
Kuru erik veya meyve suyunda, tam buğday ekmeğinde, kahverengi pirinçte ve diğer tam tahıllarda bulunan liflerin sindirim şekli MS hastalarına iyi gelmektedir. MS'li bireylerde yaygın bir sorun olan kabızlığın önlenmesine yardımcı olur. Bol miktarda sıvı tüketimi de gereklidir. Her gün 3-5 porsiyon tam buğdaylı makarna, kinoa veya kahverengi pirinç gibi sağlıklı kepekli tahılların tüketimi enerji artışını sağlayabilir. Bu durum MS hastalarının yorgun hissetmelerini azaltabilir. Lifli beslenme, hem kilo yönetimine hem de kabızlığı önlemeye yardımcı olur. tam tahıllarda bulunan miktarda magnezyum ve demir de MS'in etkilerini azaltabilir.