Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, örgütün Cenevre'deki merkezinde düzenlenen haftalık olağan basın toplantısının ikincisinde konuştu.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da davet edildiği toplantıda Ghebreyesus, Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında 78 ülkeye 35 milyon doz yeni tip koronavürüs (Covid-19) aşısı gönderildiğini aktardı.
DSÖ'NÜN "ULUSLARARASI SAĞLIK ÇALIŞANLARI YILI"NI İLAN ETMESİ NOKTASINDA TÜRKİYE, GÜÇLÜ BİR KAHRAMAN OLARAK NİTELENDİRİLDİ
Türkiye'nin yaptığı teklif üzerine DSÖ, 2021'i "Sağlık Çalışanları Yılı" ilan etmişti. Ghebreysus, etkili bir sağlık iş gücünün, sağlık sistemlerini pandemiye karşı korumak için anahtar bir unsur olduğunu vurguladı. Konuşmasında Türkiye'ye övgüde bulunan Ghebreyesus, Türkiye'nin 2021'in Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı olmasının "güçlü bir kahramanı" olduğuna vurgu yaptı.
TÜRKİYE'YE SALGININ KRİTİK DÖNEMİNDE SAĞLIK ÇALIŞANLARI AŞILANDIĞI İÇİN TEŞEKKÜR EDİLDİ
Dünya genelinde sağlık çalışanlarının salgına karşı verilen mücadelenin ön saflarında yer aldığına ve kritik rol oynadığına dikkati çeken Ghebreyesus, "Bu yıl, sağlık çalışanlarının yılıdır ve salgından önce bile en az 18 milyon sağlık çalışanı açığı olduğunu biliyoruz." diye konuştu.
Ghebreyesus, Sağlık Bakanı Koca'ya basın toplantısına katılımından dolayı Türkçe olarak teşekkürlerini dile getirdi. Öte yandan, Türkiye'de salgının bu zor döneminde sağlık çalışanlarının aşılanmasına sevindiğini kaydetti.
AŞI EŞİTLİĞİNDE KONUSUNDA HALA PROBLEM YAŞANIYOR
27 Mart'ta elinde DSÖ'nün acil kullanıma onay verdiği aşıları bulunduran ülkelere hitaben, dünyanın 20 yoksul ülkesine ivedilikle 10 milyon doz Covid-19 aşısı bağışlanması çağrısında bulunduğunu anımsatan Ghebreyesus, bu konuda henüz hiçbir ülkeden taahhüt almadıklarını vurguladı.Ghebreyesus, "Aşı eşitliği ve bulunabilirliği konusunda halen ciddi bir zorluk var." uyarısını yaptı.
Ghebreyesus, halen umudunu yitirmediğini belirterek, "bazı liderlerin adım atacağını umduğunu" söyledi.