Tıbbiye Bülteni

Çocukların dil ve konuşma becerileri pandemi sürecinde geriledi

SAĞLIK

Yapılan araştırmada çocukların konuşma becerilerinin olumsuz etkilendiği ve öğrenme sürecine etkisi ortaya konuldu.

İngiltere’de yapılan bir araştırma, yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadele kapsamında alınan önlemlerin çocukların dil ve konuşma becerilerini olumsuz yönde etkilediğini, bunun öğrenme süreci üzerinde uzun dönemli etkileri olacağını ortaya koyuyor.

50 BİN ÖĞRENCİNİN VERİSİ İNCELENDİ

İngiltere'de eğitim alanında faaliyet yürüten Education Endowment Foundation (EEF) adlı vakıf, 58 ilkokuldaki yetkililer ve bu okullardaki öğrencilerin aileleriyle yapılan anketin yer aldığı araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırma kapsamında ülkedeki 50 bin öğrencinin verileri incelendi. 

Araştırmanın sonuçlarına göre, salgınla mücadelede alınan önlemlerle birlikte küçük çocuklar, sosyal iletişimden ve kelime dağarcığını artırmak için gerekli olan deneyimlerden mahrum kalıyor.

AİLELER ÇOCUKLARIN KONUŞMA VE DİL GELİŞİMİ KONUSUNDA ENDİŞELİ

Ankete katılanların yüzde 76’sı Eylül 2020’de okula başlayan öğrencilerin daha önceki yıllarda başlayanlardan daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu, yüzde 96’sı da öğrencilerin konuşma ve dil gelişimi konusunda endişeli olduğunu belirtti.

Öte yandan ankete katılan ailelerin yüzde 56’sı ilkbahar ve yaz aylarındaki karantinanın ardından çocuklarının okula yeniden başlaması konusunda endişeli olduğunu kaydetti.

DAHA AZ SOSYAL TEMAS KONUŞMA GERİLİĞİNE NEDEN OLUYOR

Önlemler nedeniyle aile büyükleriyle daha az temas kurulması, sosyal mesafenin korunması, oyun randevularının iptal edilmesi ve yüz yüze temasın azalması çocukların konuşmalardan uzak kalmasına sebep oluyor.

Konuşma yeteneğindeki gerilemenin, öğrenme süreci üzerinde uzun dönemli etkileri olacağı tahmin ediliyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.