Boyun tutulmasına neden olan durumlar şunlardır:
1. Yanlış yatış pozisyonu
2. Boyun fıtığı
3. Ters yapılan hareket
4. Soğukta kalmak
5. Uzun süre sabit kalmak ve TV’ye ya da bilgisayar ekranına bakmak
6. Duruş bozuklukları
7. Stres
8. Boyun kireçlenmesi
9. Boyun veya omurga yaralanması
Boyun tutulması, genellikle kaslar gerildiğinde ortaya çıkar ve boyunda sertlik meydana gelir. Bu sertlik, hafif ile şiddetli boyun ağrısına neden olabilir, başın hareket ettirilmesi veya boyun kaslarının kullanılması zorlaşabilir.
Boyun tutulması durumunda ağrı çeşitleri nelerdir?
Boyun tutulduğunda kişi başını belirli bir yöne doğru çevirdiğinde, hareketini kısıtlayan bir ağrı hisseder. Kişinin hissettiği bu ağrı, keskin, genel ya da yayılan bir ağrı olabilir.
Keskin ağrı: Bu ağrıda kişi tek bir noktadan bıçak batırılıyormuş gibi hisseder. Bu ağrı boyunun alt seviyelerinde daha fazla görülmektedir.
Genel ağrı: Bu ağrı tipinde, genel değil, boynun bir bölgesinde ağrı vardır.
Yayılan ağrı: Bu tip ağrıda, bir sinir boyunca boyundan omuzlara ve kollara doğru yayılan bir ağrı hissedilir. Sinir ağrısı çoğu zaman yanma şeklinde hissedilir.
Boyun tutulmasının tekrarlamaması için neler yapılmalıdır?
Boyun tutulmasının ortaya çıkmasında en sık karşılaşılan uyuma pozisyonu konusunda da dikkatli olmakta oldukça yarar var. Özellikle yatağın vücuda sağladığı uyum, yatağın ve yastığın çok sert ya da yumuşak olmaması da gösterilecek özen konusunda son derece ehemmiyet taşır. Sık sık boyun tutulmasından şikayet edenler için uyku esnasında kullanılabilecek en iyi şey ortopedik yatak ve yastıklardır. Ayrıca yatmadan önce yapılacak kısa süreli germe, esneme egzersizleri de boyun tutulmasının önüne geçmek için harika bir tercih olacaktır. Son olarak yapılan ağırlık antrenmanları, güçlendirme ve germe egzersizleri, yüzme, gibi fiziksel güç ve hareketlilik gerektiren durumlarda gücü boyun kaslarından almamak da oldukça önemlidir.