Tıbbiye Bülteni

BM açıkladı: 280 milyondan fazla kişi uyuşturucu kullanıyor

SAĞLIK

Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Ghada Fathi Waly, 2020’de dünya genelinde 280 milyondan fazla kişinin uyuşturucu kullandığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Ghada Fathi Waly, 26 Haziran Uluslararası Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Covid-19 salgını ve Ukrayna, Afganistan ve Afrika’daki istikrarsızlık gibi nedenlerle uyuşturucu kullanan ve tedaviye ihtiyaç duyan kişilerin gerekli desteğe erişiminde ciddi sorunlar yaşadığına vurgu yaptı.

Birçok açıdan zor bir dönemden geçildiğini belirten Waly, bu zor süreçte uyuşturucu ticaretinin de arttığına dikkati çekti.

280 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ UYUŞTURUCU KULLANDI

UNODC’nin dünyanın her yerinde koşullar ne olursa olsun uyuşturucu kullanımı nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyan insanlara yardım götürmekte kararlı oluğunu vurgulayan Waly, "2020’de dünya genelinde 280 milyondan fazla kişi uyuşturucu kullandı" dedi.

UNODC tarafından her yıl düzenli olarak yayımlanan uyuşturucu raporu 27 Haziran’da kamuoyuyla paylaşılacak.

SENTETİK UYUŞTURUCUDA ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Waly , dünya genelinde sentetik uyuşturucu çeşidinde artış gözlemlendiğine, bunu emniyet güçlerinin ele geçirdiği maddelerden tespit ettiklerini belirterek, özellikle Kuzey Amerika’da opioid türü sentetik uyuşturucunun her geçen gün daha fazla can aldığını, bir başka opioid türü olan tramadol isimli maddenin ise Afrika ve Orta Doğu’da insanları tehlikeye atmaya devam ettiğini bildirdi.

"ÖZELLİKLE AYRIMCILIK KORKUSU YAŞAYAN BİREYLERE ULAŞILMALI"

Tedavi için ulaşılması en zor kişilere yardım götürülmesinin önemine işaret eden Waly, özellikle mülteci kamplarında kalan ya da insani yardım organizasyonlarında yaşamını sürdüren veya ayrımcılık ya da damgalanma korkusu yaşayan bireylere ulaşılması gerektiğinin altını çizdi.

KADINLAR TEDAVİ OLANAKLARINA ULAŞMAKTA ENGELLERLE KARŞILAŞIYOR

Waly, kriz ve çatışma ortamlarında en çok kadınların etkilendiğini, uyuşturucu kullanımı nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar yaşayan kadınların tedavi olanaklarına ulaşmakta ciddi engellerle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, "Dünyanın bazı bölgelerinde, tedavi gören hastalar arasında kadınların oranı yüzde 10'un altında" dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.