GÜNLÜK PROTEİN ALIMI NE KADAR OLMALI?
Günlük kalorinizin en az yüzde 10'unu proteinden almalısınız. Bu hesaplama kilonuza göre değişmektedir. Gün boyunca çeşitli kaynaklardan alınabilir: Kahvaltı için az yağlı yoğurt; öğle yemeğinde bir porsiyon derisiz tavuk göğsü; ve akşam yemeğinde bir fincan siyah fasulye tercih edilebilir. İnsan vücudu proteini birçok yönden parçalar ve tekrar tekrar kullanabilir.
EN YAYGIN BELİRTİ: ELLER VE AYAKLARDA ÖDEM
Yeterince protein almadığınızın en yaygın belirtilerinden biri, özellikle karnınızda, bacaklarınızda, ayaklarınızda ve ellerinizde şişme (ödem olarak da adlandırılır) olmasıdır.
PROTEİN EKSİKLİĞİ DÜŞÜK DOPAMİN VE SEROTONİNE NEDEN OLABİLİR
Beyni, hücreler arasında bilgi iletmek için nörotransmiter adı verilen kimyasalları kullanır. Bu nörotransmitterlerin çoğu, proteinin yapı taşları olan amino asitlerden yapılır. Dolayısıyla beslenmenizdeki protein eksikliği vücudunuzun bu nörotransmitterlerden yeterince üretemeyeceği anlamına gelebilmektedir ve bu da beyninizin çalışma şeklini değiştirecektir. Örneğin, düşük dopamin ve serotonin seviyeleri ile kendinizi depresif veya aşırı agresif hissedebilirsiniz.
(Fotoğraf: Anadolu Ajansı)
KOLAJEN VE KERATİN EKSİKLİĞİ DE YETERSİZ PROTEİNE BAĞLI
Saç, tırnak ve cilt bölgeleri elastin, kollajen ve keratin gibi proteinlerden oluşur. Vücudunuz bunları üretemediğinde, kırılgan veya incelmiş saçlarınız, kuru ve pul pul dökülmüş cildiniz ve tırnaklarınızda derin çıkıntılar görülebilir.
KAS KÜTLESİ KAYBEDİLEBİLİR
Araştırmalara göre, özellikle 55 yaşında veya daha büyükseniz, sadece bir hafta yeterli protein yememenin duruşunuzdan ve hareketinizden sorumlu kasları etkileyebileceğini göstermektedir. Bu durum, zamanla protein eksikliği kas kütlesini kaybetmenize neden olabilir, bu da gücünüzü azaltır, dengenizi korumayı zorlaştırır ve metabolizmanızı yavaşlatır. Ayrıca hücreleriniz yeterince oksijen almadığında kansızlığa neden olabilir ve bu da yorgunluğa sebebiyet verir.
PROTEİN EKSİKLİĞİ VARSA YARALAR YAVAŞ İYİLEŞEBİLİR
Proteini düşük olan bireyler genellikle kesiklerinin ve sıyrıklarının iyileşmesinin daha uzun sürdüğünü fark eder. Aynı şey burkulmalar ve egzersizle ilgili diğer aksilikler için de geçerli gibi görünüyor. Vücudunuzun yeterince kolajen üretmemesinin başka bir etkisi olabilir. Cildinizin yanı sıra bağ dokularında da kolajen bulunur. Kan pıhtısı yapmak için de proteinlere ihtiyaç vardır.
PROTEİN, BESİNLERİ SİNDİRMEYE YARDIMCI OLUR
Kanınızdaki amino asitler, bağışıklık sisteminizin virüsler, bakteriler ve toksinlerle savaşmak için beyaz kan hücrelerini aktive eden antikorlar oluşturmasına yardımcı olur. Sizi sağlıklı tutan diğer besinleri sindirmek ve emmek için proteine ihtiyacınız var. Ayrıca proteinin bağırsaklarınızdaki hastalıklarla savaşan "iyi" bakteri düzeylerini değiştirebileceğine dair çalışmalar da mevcuttur.
Kaynak: WebMD