Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, 17 günlük tam kapanma için tatil beldeleri ve köylere yapılan göçü ve iki doz aşı arasındaki sürenin uzatılması hakkındaki tartışmaları değerlendirdi.
GİDİLEN YERDE DE KONTROL ALTINDA OLUNACAK
17 günlük kapanmanın olmasından dolayı gidilen yerlerde sürecin kontrol altında olacağını vurguladı. Aydın, “aşılama ile birlikte 3 ya da 4 ay boyunca yüzde 90 koruma ortaya koyuldu ve aşı tedarik sorunu olduğu için de uygulandı” diye konuştu.
ENFEKSİYONU ANADOLU’YA TAŞIDIK VE BEDELİNİ ÖDEDİK
Prof. Dr. Kemalettin Aydın, “Büyük bir göç gerçekleşti. Geçtiğimiz yılda vakaların yüzde 60’ı İstanbul’daydı. Sonra Anadolu’ya göç olunca orada da insanlar enfekte oldu. Bunu da bedelini güz döneminde ağır ödedik” dedi.
O zamanki göçte 17 günlük kısıtlama ve karantinanın söz konusu olmadığını belirten Aydın, “Alınan genelgeyle bugün kim nereye giderse gitsin 17 günlük tam izolasyona uymak zorunda. Çünkü geçtiğimiz yıl gittiklerindeki yaşam alanlarının ve sosyal aktivitelerin hiç birisine tam kapanma müsaade etmiyor” diye belirtti.
İZOLASYONA UYULDUĞU MÜDDETÇE VAKA ARTIŞI OLMAZ
17 günlük tam kapanma sürecinin vaka artışına neden olmayacağını belirten Aydın, “Bu görüntülerin avantaja dönebileceğini düşünüyorum. İstanbul’daki kalabalığı azaltmak isteyebilirsiniz. Fakat bu kamu gözetlemesiyle sağlanır. Eğer Bodrum’daki 500 bin kişi geçtiğimiz yıldaki hayatını yaşar ve buna da kamu yönetimi göz yumarsa o zaman elbette geçen seneki tablo ortaya çıkar. Sadece Bodrum değil Anadolu’nun diğer yerlerine giden insanlarda izole olacaklardır. Yoğun tarafın seyrelmesi, seyrelen tarafta da 17 günlük tam sokağa çıkmanın getirdiği bir izolasyon imkanı söz konusu” dedi.
AMAÇ KISA SÜREDE ÇOK AŞI YAPMAK DEĞİL ÇOK İNSANI AŞILAMAK
Kemalettin Aydın, aşı etkisinin uzaması ve aşı tedarik probleminden dolayı iki doz aşı arasındaki sürenin uzatıldığını açıkladı.
Aydın, İkinci dozun 6-8 hafta çıkarılması kararına diğer ülkelerdeki bu şekilde uygulamanın istenilen sonucun vermesinin etkisi olduğunu belirtti. Türkiye’nin de bunu örnek aldığını vurgulayan Aydın, şunları kaydetti:
“Böylece kısa sürede çok aşı yapmak değil, çok insanı aşılmak amacına ulaşmış olacak. Daha önce böyle veri yoktu ve aşı imalatçısı da 4 hafta dediği için ona uyuldu. Fakat şu anki tek doz aşının bile 3 ya da 4 ay boyunca yüzde 90 koruduğu ortaya koyuldu ve aşı tedarik sorunu olduğu için de uygulandı. Fakat aşı tedarik problemi olmasaydı Eylül ayına kadar değil, bir ya da iki ay içerisinde 50 milyonu aşılama ile kapanma ile elde ettiğimiz başarıyı sürdürebilirdik.”