Tıbbiye Bülteni

Covid 19 aşısı ve belgelerinin Darknet'te satıldığı ortaya çıktı

DÜNYA

Kaspersky araştırmacıları Darknet'te 15 farklı pazarı inceleyerek üç büyük Covid-19 aşısının reklamlarını bulduğunu bildirdi.

Kaspersky araştırmacılarının ifadelerine göre, reklamların arasında etkinliği doğrulanmamış Covid-19 aşılarının reklamını yapan satıcılar da bulunuyor. Satıcıların çoğunluğu Fransa, Almanya, İngiltere ve ABD'de yer alıyor. Fiyatlar doz başına 250 ila 1.200 dolar arasında değişiyor. İletişim şifreli mesajlaşma uygulamaları aracılığıyla sağlanıyor. Ödemeler ise Bitcoin olarak talep ediliyor.

KİMİN SATIN ALDIĞI BELİRSİZ

Bu satıcılarının çoğunun 100-500 başarılı satış işlemi gerçekleştirdiği görülüyor, ancak Darknet'in yapısı gereği bunları kimin aldığı belirsiz. Kaspersky uzmanlarının elindeki bilgiler ışığında çevrimiçi olarak reklamı yapılan aşı dozlarından ne kadarının gerçek ne kadarının sahte olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak çoğu medikal tesisin elinde artık aşı dozları kaldığı biliniyor.

COVİD 19 KONUSU İSTİSMAR EDİLİYOR

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Uzmanı Dmitry Galov, "Darknet'te hemen her şeyi bulabilirsiniz. Bu yüzden satıcıların aşı kampanyalarından yararlanmaya çalışması şaşırtıcı değil. Geçtiğimiz yıl boyunca, Covid-19 konusunu istismar eden bir sürü dolandırıcılık yaşandı ve bunların çoğu başarılı oldu. Şu anda insanlar sadece aşı dozları satmakla kalmıyor, aynı zamanda özgürce seyahat etmenize yardımcı olacak kağıt parçaları olan aşı kayıtlarını da satıyor. Kullanıcıların salgınla ilgili herhangi bir vaade karşı dikkatli olmaları önemli. Darknet'ten aşı satın almak iyi bir fikir değil" dedi.

"DARKNET'TEN ASLA ÜRÜN SATIN ALMAYIN"

Kaspersky uzmanları dolandırıcılardan korunmak için önerilerde bulundu:

"Darknet'ten aşı dozları dahil asla ürün satın almayın. Covid-19 ile ilgili bir şeyin reklamını görürseniz, ziyaret ettiğiniz sitelerin URL'lerine dikkatlice bakın. Yalnızca bir harf yerinde görünmüyorsa, her zamanki ".com", ".com.tk" ile değiştirilmişse veya bu satırlarda bir şey varsa, bunun kimlik avı olduğundan şüphelenin. Kişisel bilgilerinizi asla böyle sitelerle paylaşmayın. Hem ziyaret ettiğiniz sitelerde hem de aldığınız e-postalarda dilbilgisi ve düzene dikkat edin. Bir şey sahte görünüyorsa, muhtemelen öyledir."

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.