Avrupa Diyabet Araştırmaları Derneğinin aylık hakemli dergisi Diabetologia'da yayımlanan yeni bir araştırmanın bulgularına göre, psikiyatrik bozukluğu olan kişiler arasında genel nüfusa oranla daha fazla tip 2 diyabet görülüyor.
TİP 2 DİYABET, ORTAK KIRILGANLIĞA NEDEN OLUYOR
Danimarkalı bilim insanları öncülüğünde yapılan araştırma kapsamında şizofreni, bipolar, depresyon, madde kullanım bozukluğu, anksiyete bozukluğu, yeme bozukluğu, zihinsel yetersizlik, psikoz, demans başta olmak üzere farklı türlerdeki 11 psikiyatrik bozukluk kategorisine sahip kişileri inceleyen 245 çalışma ele alındı.
Psikiyatrik bozukluğu olan bireyler arasında tip 2 diyabetin yaygınlığının ortak kırılganlığa işaret ettiği aktarılırken, bilimsel makalelerin yer aldığı dört elektronik veri tabanı tarandı.
YEME BOZUKLUĞU OLANLARIN YÜZDE 21'İNDE TİP 2 DİYABETE RASTLANDI
Herhangi bir bozukluğu olan kişilerin yüzde 40'ında tip 2 diyabet gözlenirken, yeme bozukluğu olanların yüzde 21'i, madde kullanım bozukluğu olanların yüzde 16'sı, anksiyete bozuklukları olanların yüzde 14'ü, bipolar bozukluk yaşayanların yüzde 11'i ve psikoz olanların yüzde 11'inde tip 2 diyabete rastlandı.
DİYABET RİSKİ YAŞANAN YERE VE DİĞER FAKTÖRLERE DE BAĞLI OLARAK ARTABİLİYOR
Psikiyatrik bozukluğu olan kişilerde diyabet riskinin genel olarak arttığı tespitine yer verilen çalışmada, oranların yaşanan yere ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebileceği vurgulandı.
Bulgular, zihinsel engelli kişilerin diyabet olma olasılığının ise yüzde 8 olduğunu gösterdi. Çalışmada, genel nüfus arasında tip 2 diyabet oranının yüzde 6 ila 9 olduğu bulgusu da yer aldı.