Üniversitenin Şehit Tabip Üsteğmen Halil Akçiçek Konferans Salonu'nda düzenlenen kongrede konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, kongrede teknolojinin ve yapay zekadan sağlıkta nerelerde faydalanılacağının ele alınacağını belirtti.
Birinci, "Belki bir sürü işleri sağlık profesyonellerine yaptırmayacağız, bir süre sonra artık öğrenim işleri olduğu için onları sistemlerin yapmasını sağlayacağız ama onun bizim önümüze getireceği şeylerin de neler olduğunu konuşacağız." dedi.
Bakan Yardımcısı Birinci, katılımcılara Türkiye ve dünyada sağlık sektöründe yaşanan ve yaşanması öngörülen gelişmelere ilişkin sunum yaptı.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemalettin Aydın, yapay zekanın günümüzdeki ve gelecekteki önemine vurgu yaparak, yapay zeka ve sağlık teknolojileri ile ilgili önemli bir kongreye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.
Rektör Aydın, “Sağlık hizmetleri pazarındaki küresel yapay zekanın 2023 yılında 19,27 milyar ABD doları olduğu tahmin ediliyor ve bu rakamın 2029 yılına kadar 148,4 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Hem sağlık eğitiminde hem de klinik uygulamalarda yapay zekâ destekli araçların kullanımı, öğrencilerin ve sağlık profesyonellerinin yetkinliklerini artıracak ve sağlık hizmetlerinin daha etkili, erişilebilir ve kişiselleştirilmiş olmasını sağlayacak gibi duruyor. Bizlerde bu kongrede, yapay zekâ kullanımının sağlık eğitimi ve hizmet sunumunda nasıl entegre edilebileceğini masaya yatırıyoruz. Bu yönde attığımız ve atacağımız adımlarla, çağın gereksinimlerine uygun şekilde donanımlı sağlık profesyonelleri yetiştireceğiz” şeklinde konuştu.
SBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, kongrede yapay zekâ gibi çok güncel ve geleceği olan bir konunun konuşulmasının önemine işaret etti.
SBÜ Rektör Yardımcısı ve Gülhane Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik ise yapay zekanın tıbbın ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirterek, yeni nesil tıp öğrencilerinin bu alanda eğitilmesinin gerekliliğini vurguladı.
Kongreye İl Sağlık Müdürü Ali Niyazi Kurtcebe, akademisyenler, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.